Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: , 25-11-2020
Fotografirao: Informadur
Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Istaknuto kako je važno osvijestiti žrtve kako krivnja nije na njima.

U organizaciji Udruge za mlade Maro i Baro i profesorice psihologije Suade Salčić, a u suradnji s učenicima Gimnazije Dubrovnik i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske, u Centru za mlade Dubrovnik u srijedu, 25. studenog, prigodnim programom obilježen je Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Program je osmislila, mentorirala i moderirala prof. Salčić, uz čiju su pomoć učenici Gimnazije Dubrovnik kroz kratki dramski prikaz obradili temu nasilja u obitelji i nasilja u intimnim vezama kao i uvriježene stereotipe o nasilju, koje su dodatno predstavili ostali učenici kroz prezentaciju. Sudjelovali su: Adna Hebib, Paula Japunčić, Lorena Kukulj, Luka Vodopija, Demijan Vicelić, Tijana Stojanović, Mirna Millić i Vlaho Šeparović. 

Kroz predavanje prof. Salčić istaknula je kako je čak 70 posto žena u svijetu tijekom života pretrpjelo neki oblik nasilja. Naglasila je kako žrtve trebaju znati da postoji rješenje te da je kroz savjetodavnu pomoć potrebno osvijestiti kako krivnja nije na žrtvi.

Gošća predavačica je bila izvršna direktorica Udruge za promicanje civilnog društva Bonsai Anja Marković koja je predstavila primjere žena koje su na izniman način pridonijele društvu, ali i koje su zbog toga što su žene bile minorizirane i kritizirane.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava svih sudionika: predstavnika PU dubrovačko-neretvanske, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb, ravnatelja srednjih škola, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije i mladih.

 Aktivnost je organizirana u sklopu projekta „Informadur – Informativni centar za mlade grada Dubrovnika 2.0“, financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

 

 

CMD Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenam

NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.