Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: , 25-11-2020
Fotografirao: Informadur
Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Istaknuto kako je važno osvijestiti žrtve kako krivnja nije na njima.

U organizaciji Udruge za mlade Maro i Baro i profesorice psihologije Suade Salčić, a u suradnji s učenicima Gimnazije Dubrovnik i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske, u Centru za mlade Dubrovnik u srijedu, 25. studenog, prigodnim programom obilježen je Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Program je osmislila, mentorirala i moderirala prof. Salčić, uz čiju su pomoć učenici Gimnazije Dubrovnik kroz kratki dramski prikaz obradili temu nasilja u obitelji i nasilja u intimnim vezama kao i uvriježene stereotipe o nasilju, koje su dodatno predstavili ostali učenici kroz prezentaciju. Sudjelovali su: Adna Hebib, Paula Japunčić, Lorena Kukulj, Luka Vodopija, Demijan Vicelić, Tijana Stojanović, Mirna Millić i Vlaho Šeparović. 

Kroz predavanje prof. Salčić istaknula je kako je čak 70 posto žena u svijetu tijekom života pretrpjelo neki oblik nasilja. Naglasila je kako žrtve trebaju znati da postoji rješenje te da je kroz savjetodavnu pomoć potrebno osvijestiti kako krivnja nije na žrtvi.

Gošća predavačica je bila izvršna direktorica Udruge za promicanje civilnog društva Bonsai Anja Marković koja je predstavila primjere žena koje su na izniman način pridonijele društvu, ali i koje su zbog toga što su žene bile minorizirane i kritizirane.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava svih sudionika: predstavnika PU dubrovačko-neretvanske, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb, ravnatelja srednjih škola, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije i mladih.

 Aktivnost je organizirana u sklopu projekta „Informadur – Informativni centar za mlade grada Dubrovnika 2.0“, financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

 

 

CMD Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenam

NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.