„U borbi s ovisnosti nemojte se bojati potražiti pomoć” – Razgovor sa psihologinjom Renatom Toljom

Autor: , 28-11-2020
Fotografirao: Renata Tolja
„U borbi s ovisnosti nemojte se bojati potražiti pomoć” – Razgovor sa psihologinjom Renatom Toljom
Mjesec borbe je protiv ovisnosti, a za vas smo u razgovoru s mladom psihologinjom otkrili s kojim se sve ovisnostima mladi susreću.

 

Renata Tolja mlada je psihologinja iz Osnovne škole Ivana Gundulića. Na dnevnoj bazi radi s mladima, savjetuje ih i razgovara s njima o brojnim problemima koji ih muče. Svake godine od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti pa smo od Renate doznali koje sve to ovisnosti postoje, koje najviše muče mlade, ali i kako im se oduprijeti. Na kraju smo doznali i zašto je baš odlučila postati psihologinjom.

 

Kako je raditi s mladima? Obraćaju li ti se s problemima i traže li pomoć?

Jako sam sretna i zahvalna sto imam priliku raditi s djecom i mladima jer je to jedna posebna populacija u smislu da je rad s njima uvijek dinamičan i zanimljiv, uvijek iznenade svojim idejama, načinom na koji razgovaraju, razmišljaju i ponašaju se i napune te nekom posebnom energijom.

Nama je uvijek drago kada nam se jave, to nam daje poticaj za daljnji rad i shvaćamo to vrlo ozbiljno jer nam djeca tako pokazuju da imaju povjerenja u nas, vjeruju kako ćemo im pomoći i to je velika stvar. U tim je situacijama odgovornost na nama velika jer je važno ne iznevjeriti ih i samim time ohrabriti ih da se i u budućnosti ponovno jave. A javljaju se s različitim teškoćama. Ono što oni najviše traže jest neki vid podrške u odnosu s vršnjacima te stvaranju i održavanju prijateljstava.

Međutim, obično se odlazak psihologu veže uz neke probleme u ponašanju, učenju i slično, no nastojimo postići i to da se jave kada imaju neke lijepe stvari i ideje za podijeliti. Vidimo da su vrlo zainteresirani za rad na radionicama na njima bliske teme, za sudjelovanje u obilježavanju nekih posebnih dana, za izradu edukativnih materijala ili uvježbavanje socijalnih vještina.

Obraćaju nam se i roditelji i učitelji, kada djeca nailaze na prepreke ili izazove s kojima se teže suočavaju. Najčešće su to problemi u odnosu s vršnjacima, teškoće s pažnjom i koncentracijom, postavljanjem granica, ponašanjem, učenjem i motivacijom.

Općenito govoreći, rad u školi pruža jedan široki spektar područja rada u kojima svojim znanjima psiholog može biti od koristi, tako da je svaki dan novi izazov i veseli me sto mogu biti dio njihovog odrastanja.

 

Kako se mladi nose s ovisnostima i koje sve postoje?

Pod pojmom „ovisnost“ najčešće mislimo na cigarete, alkohol i drogu, ali i na ovisnosti o kockanju, računalnim igricama i internetu. One predstavljaju značajan javnozdravstveni problem.

Stoga je cilj obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u široj javnosti osvijestiti prisutnost problema i potaknuti društvo na zajedničko djelovanje. To možemo ostvariti kroz razne aktivnosti koje su vezane uz prevenciju, ali i pružanje informacija gdje mladi i njihove obitelji mogu potražiti adekvatnu pomoć.

Eksperimentiranje s cigaretama, alkoholom i drogama obično počinje u adolescenciji i adolescenti se smatraju najugroženijom populacijskom skupinom. Zašto je to tako? Sama adolescencija je po mnogo čemu specifično razvojno razdoblje, mladi su u potrazi za identitetom, skloni su eksperimentiranju i imaju određenu potrebu za autonomijom.

Međutim, dobna se granica nažalost spušta, pogotovo ako govorimo o ovisnostima o videoigrama ili internetu i društvenim mrežama. Mi često u školi tijekom razgovora i radionica saznajemo o popularnosti društvenih mreža, pa su trenutno jako aktualni Tik-tok i Snapchat i saznajemo da ih veliki broj starije osnovnoškolske djece koristi.

Važno je s djecom i mladima razgovarati, ponuditi informacije, ali svakako naglasiti posljedice kojih ponekad nisu svjesni ili im se ne čine realne odnosno primjenjive na njih same.

 

Koje su ovisnosti najčešće?

Svake 4 godine u europskim zemljama provodi se istraživanje na mladima od 15 i 16 godina. Prema podacima tog Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) pijenje alkohola i konzumacija cigareta među adolescentima u Hrvatskoj je jako rašireno, iznad smo prosjeka Europe.

90% Hrvatskih ispitivanih učenika je pilo alkohol bar jednom u životu, a 58% u posljednjih mjesec dana u trenutku ispitivanja. Od droga je zabrinjavajuća upotreba kanabisa. Rezultati su takvi da ako imate na primjer 25 učenika u 1. razredu srednje škole njih pet je konzumiralo kanabis bar jednom u životu. To su zaista zabrinjavajuće brojke.

 

Po onome što si rekla možemo li ovisnost smatrati i kada je netko stalno na mobitelu, na društvenim mrežama?

Ovisnost o internetu kao takva još uvijek nije uvrštena kao dijagnostička kategorija u dijagnostičkim priručnicima, ali je prije dvije godine ovisnost o video igrama (bile one na internetu ili ne) uvrštena u Međunarodnu klasifikaciju bolesti kao jedan zasebni dijagnostički entitet.

Sve je stvar umjerenosti. Istina je da se neka ovisnička ponašanja mogu uočiti kod pojedinaca tijekom korištenja mobitela i društvenih mreža. No, ne možemo zanemariti činjenicu da je internet donio i puno pozitivnih stvari kao što su lakša komunikacija, različite platforme za učenje, slušanje glazbe, povezivanje i drugo, ali uvijek treba staviti naglasak na njihovo umjereno, sigurno i odgovorno korištenje. Tu je važna uloga odraslih da razgovaraju s djecom o rizicima i grade odnos povjerenja što je vrlo važno jer na taj način pružaju sigurno utočište u suočavanju s rizicima. Roditelj/skrbnik treba svakako biti djetetov partner tijekom odrastanja u virtualnom svijetu.

 

Koji savjet mladima možeš uputiti kada se suoče s ovakvim izazovima?

Mladima bih savjetovala da kritički promišljaju i da potraže pomoć ako naiđu na teškoće koje im je teško samostalno razriješiti. Svakako se trudimo skinuti stigmu odlaska kod psihologa kao nečeg negativnog kako bi mladima olakšali suočavanje s problemima.

 

I za kraj, mlada si osoba, psihologinja. Kako si se odlučila baš za tu struku koja zaista može biti zahtjevna?

Nisam jedna od onih koja je oduvijek znala što želi raditi u životu, ali na kraju srednje škole interesi su se suzili i shvatila sam da su moji usmjereni na pomagačke struke. Psihologija se nekako spontano nametnula jer sam oduvijek bila zainteresirana za razumijevanje ljudskog funkcioniranja. Primjenjiva je u svim područjima života i zahtjevna je, ali kako se kaže, ako radite ono što volite ne doživljavate to kao posao. To je poziv i ja sam sretna sa svojim odabirom.

 

 

 Razgovor sa psihologinjom Renatom Toljom možete poslušati i na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-renata-tolja-24112020/

 

 

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.