``Uvijek treba onih koji slikaju, crtaju i pišu!´´ - Razgovor Renatom Zlatković tajnicom Društva Slagalica

Autor: , 05-12-2020
Fotografirao: Informadur
``Uvijek treba onih koji slikaju, crtaju i pišu!´´ - Razgovor Renatom Zlatković tajnicom Društva Slagalica
Društvo za afirmaciju i promociju knjige i stripa Slagalica osnovano je 2013. godine i od tada kontinuirano radi s mladima koji vole čitati i još važnije, pisati.

Osim razgovora o Društvu koje se trudi mladima probuditi maštu kako kroz pisanje tako i kroz čitanje, povod za intervju s tajnicom Društva Slagalica bio je i nedavno objavljeni natječaj „Raspiši se!” za fantasy priču i kratak roman kriminalističko-detektivskog žanra. Kad smo krenuli razgovarati, s obzirom na temeljnu djelatnost Društva, prvo pitanje se samo nametnulo.

 


Čitaju li mladi?

Manje nego što bih željela. Govorim iz perspektive knjižničarke. Radim u ogranku Narodne knjižnice Montovjerna, koja je mala knjižnica i nema veliki broj članova. Pa tako i mlađih članova. Čini mi se da se najviše posuđuju slikovnice - literatura za najmlađe. Kada malo narastu djeca izgube interes za čitanjem, ali kada se vrate u tinejdžersku dob ponovno počnu čitati. Zanimljiva je činjenica kako u posljednje vrijeme više muških čita, što je prije bilo zaista suprotno.

 

Dva su natječaja objavljena Društva Slagalica pod motom „Raspiši se”. Jedan je za fantasy priču, a drugi za kratki roman kriminalističko/detektivskog žanra. O čemu je točno riječ?

Ovo je naš treći natječaj. Prvi je bio za najljepšu bajku, drugi sličnog predznaka, a ovaj šireg značaja jer smo za natječaj poslali obavijest na portale diljem hrvatske. Roman mogu napisati mladi do 26 godina, a fantasy priču do 16 godina. Postoje još neki uvjeti koji se mogu pronaći na našoj stranici.

 

Kakva je procedura kod odabira dostavljenih tekstova?

Imamo komisiju koja će pročitati sve tekstove. Na prvu se nikad ne složimo koje je djelo najbolje, ali kroz nekoliko krugova se usuglasimo. Najbolji roman i priča će se objaviti. Priča će biti u obliku slikovnice koju će ilustrirati Sanda Sekulić, koja je inače naša dežurna ilustratorica. Roman će biti naravno objavljen u obliku romana.

 

Društvo je i nakladnik?

Tako je, to je naša osnovna djelatnost. Mi smo i počeli kao nakladnik, a kako su se počeli pridruživati novi članovi počeli smo širiti djelatnosti.

 

Nedavno je Slagalica objavila novo jedno djelo našeg mladog natječaja?

To je rezultat prvog natječaja. Naš mladi sugrađanin Leon Tomašević je napisao jednu stvarno prelijepu bajku pod nazivom „Pustolovine princeze Puding”. Preveli smo je i na engleski jer se Leon s obitelji preselio u Irsku pa smo htjeli i da mladi tamo mogu čitati njegovu bajku. Riječ je bila o specijalnoj nagradi. Bilo je dosta pristiglih radova, nismo čak ni mislili objavljivati, ali njegov tekst je iskočio po originalnosti, dužini, ma svemu! Jednostavno smo ga morali objaviti. Svakako će je vrijedit potražiti u knjižnicama. Knjiga je izašla krajem rujna.

 

Društvo je nedavno doniralo nekoliko naslova Centru za mlade Dubrovnik, no knjige kao i police na kojima stoje doniraju se i bolnici, školama te različitim ustanovama?

Postavili smo police s našim izdanjima u Klubu 65+, tri u dječje vrtiće, četiri u pedijatrijske ambulante. Dva puta smo sponzorirali natječaj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje za najbolji likovni, foto i literarni rad na temu „Katastrofa i snaga sustava civilne zaštite“ (tj. naše knjige su dodjeljivali kao nagrade). Knjige smo također poklanjali i OŠ Montovjerna, OŠ Orašac, OŠ Ivana Gundulića, Medicinskoj školi Dubrovnik, ali i Dječjoj knjižnici u Beču (Kinderbucherei der Weltsprachen). Kako bude vrijeme išlo nadopunjavat ćemo postojeće police.

 

Koliko je do sada naslova izdano?

Imamo 25 gotovih naslova, a očekujem svaki dan da su nam još dvije knjige gotove. Eto jedna mala ekskluziva, riječ je o dvije knjige za djecu. Većinom su to izdanja za mlade. Naravno imamo i „ozbiljnih” izdanja: četiri kriminalistička romana, zbirku priča za odrasle i strip. Strip je pravi dubrovački, rezultat prošlogodišnjeg natječaja za priču kriminalističko-detektivske tematike namijenjen srednjoškolcima, "Detektiv Maxime Le Gar i ubojstvo na imanju Adley" čiji je autor Nikola Baraba, učenik 3. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Što se tiče učenika osnovnih škola i oni će ubrzo dobiti svoju knjigu, slikovnicu s dvije najbolje bajke.

 

Kako potaknuti ljubav mladima prema knjizi i stripu?

Trudimo se. Objavljujemo knjige, predstavljamo ih. Imamo i radioničke programe, koji su smanjeni zbog situacije s koronavirusom. Tematskog su karaktera, pa smo tako imali tri radionice o anoreksiji za koje su nam kao poticaj poslužio moj roman za tinejdžere koji se zove „Kalorije”. Imali smo u planu napraviti i nekoliko radionica koje će razvijati stvaralačke kompetencije kod djece: literarne i likovne. Jedan ciklus radionica smo nazvali „Od korice do pjesme, priče i ilustracije”. Drugi je trebao biti od priče do korice, ali smo ipak prebacili to sve za sljedeću godinu.


Možemo li pozvati mlade da se pridruže Slagalici?

Naravno! Treba nam uvijek proizvođača, onih koji crtaju, slikaju i pišu. Ako netko pošalje dobar tekst pa mu ga objavimo, zašto se ne bi pridružio. Može se onda baviti i drugim aspektima vezanima uz knjigu, ne samo da piše, nego da vidi kako se sve razvija od ideje pa do izdavanja.

 

 

Razgovor s Renatom iz Društva Slagalica možete i poslušati na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-renata-zlatkovi%C4%87-1122020/

 

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.