Na Dan ljudskih prava održava se skup o pružanju pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela u Hrvatskoj

Autor: , 10-12-2020
Fotografirao: DEŠA
Na Dan ljudskih prava održava se skup o pružanju pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela u Hrvatskoj
Konferencija predstavlja iznimnu priliku za profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i podizanje svijesti, ali i doprinos daljnjem razvoju zakonodavstva, javnih politika i cjelokupnog sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, održava se konferencija kojom će se zaokružiti trogodišnje djelovanje mreže organizacija koje pružaju besplatnu pomoć žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj.


„Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela“ – jedna je od rečenica kojom se Mreža predstavlja javnosti. Punim nazivom Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela (Mreža) nastala je 2018. na inicijativu i uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je potaknulo osnivanje partnerske mreže organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima. Time je uspostavljen rijedak primjer kontinuirane i čvrste suradnje vladinih tijela i organizacija civilnog društva.

Osnovna ideja osnivanja Mreže bila je da se osigura pomoć i podrška žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela u onim županijama u Hrvatskoj u kojima pri Županijskim sudovima ne postoje službeni odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Mreža djeluje na području 13 županija širom Hrvatske, a čini je 11 organizacija civilnog društva.

 

Nakon tri godine suradnje, u organizaciji Ženske sobe, održat će se završna konferencija  10. prosinca 2020. godine putem Zooma od 11:00 do 14:30 sati.

Na konferenciji  će biti predstavljeni dosadašnji rezultati rada i suradnje svih relevantnih dionika te istaknuti nužni koraci za unaprjeđenje sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela u budućnosti – naročito s obzirom da je Ministarstvo prepoznalo značaj Mreže i odobrilo nastavak financiranja u narednom trogodišnjem razdoblju.

 

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija:  

  • Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  - Varaždinska i Međimurska županija
  • Centar za građanske inicijative Poreč  - Istarska županija
  • Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin  - Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • Udruga "HERA Križevci“ – za zaštitu i promicanje ljudskih prava - Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • Udruga Deša – Dubrovnik - Dubrovačko-neretvanska županija
  • Informativno pravni centar - Brodsko-posavska županija
  • Udruga  ZvoniMir - Šibensko-kninska županija
  • Ženska grupa Karlovac „KORAK“ - Karlovačka i Ličko-senjska županija
  • S.O.S. Virovitica - savjetovanje, osnaživanje, suradnja  - Virovitičko-podravska županija
  • CESI - SOS telefon i savjetovalište - Krapinsko-zagorska županija

Posljednje tri godine, više od 1700 osoba ostvarilo je putem Mreže više od 13 tisuća pojedinačnih usluga, kao što su besplatna pomoć u obliku informiranja i savjetovanja, fizička pratnja na nadležne institucije u svojstvu osobe od povjerenja – zapravo svih oblika podrške koju treba osoba koja se nađe u ulozi žrtve ili svjedoka/svjedokinja kaznenih djela. Kako bi sve navedeno bilo moguće, uspostavljena je široka mreža suradnji s policijom, sudovima i državnim odvjetništvom.

S obzirom na interdisciplinarnost djelovanja Mreže, njena dostignuća i izazove na konferenciji će predstaviti izlagačice i izlagači širokog spektra stručnosti. Publici će se obratiti tajnice i tajnici kao i ostale predstavnice i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ravnateljstva policije, Županijskih i Općinskih sudova, državnih odvjetništava kao i niza organizacija civilnog društva.

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.