Ples kroz fotografiju i predstavu – razgovor s Belindom Marić o plesnim projektima Studia Stage

Autor: , 21-12-2020
Fotografirao: Studio stage
Ples kroz fotografiju i predstavu – razgovor s Belindom Marić o plesnim projektima Studia Stage
Razgovaramo o plesnim temama koje su obilježile vrijeme za nama.

Iza imena Studio Stage koji u Dubrovniku stvara nove plesne priče kriju se dvije sestre: Belinda Bošnjak i Beti Milić. Upravo smo s Belindom porazgovarali o dva velika projekta koji su probudila zanimanje Dubrovčana kada je u pitanju ples. Jedna je izložba plesnih fotografija „Jezik duše“, a druga predstava „Gatsby – glam & fire“ koja je premijerno izvedena u Kazalištu Marina Držića u utorak, 15. prosinca.

 

O kakvoj je točno predstavi riječ?

U utorak smo imali premijeru. Zaista smo uzbuđeni oko svega jer ovo je naš prvijenac u ovom obliku. Radi se o predstavi s puno glazbe i plesa. Za režiju su najviše zaslužne Patrycja Bačić i Betina Milić, produkcija Studio Stage, a koreografkinja cijele produkcije je Patricija Bačić. Patricija je naša stalna suradnica, plesačica koja nam je došla iz Njemačke i koja je nastupala diljem svijeta, a sada je dio Studio Stage-a. Plesači su se birali putem audicije. To je za njih svakako bilo jedno novo iskustvo. Na kraju tim Gatsby-a su činili plesači: Patrycja Bačić, Mihaela Domaćin, Melissa Drew Vidoš, Lujo Jurišić, Karla Kristić, Monika Kukrika, Ena Mutapčić i Lukša Tomić. Glavni vokal je bila Emily Glavić. Jako smo se potrudili i što se tiče kostima, baš je bio glam stil. U predstavi su se krile i neke poruke, ali njih možete doznati ponovno kada predstava bude na repertoaru u Kazalištu Marina Držića.

 

Riječ je o kompleksnoj predstavi. Koliko je vremena bilo potrebno za sve pripremiti?

Sama ideja je došla još u ljeto prošle godine. Predstava je sufinancirana sredstvima Grada Dubrovnika, pomogli su još tvrtke Sirius i Marinkolor, a dizajnerica Andrea Zvono je dizajnirala dvije haljine. Kao što sam već spomenula, pripreme su krenule od prošlog ljeta od kada smo sve stavljali na papir, širili priču i pravili koncept. Probe su započele u rujnu pa sve do dan prije predstave. Skoro svaki dan po tri-četiri sata. To je bila ujedno i prilika za plesače da iskuse kako je to profesionalno trenirati nekoliko sati dnevno.

 

Koliko se predstava veže na knjigu „Veliki Gatsby“ od F. Scott Fitzgeralda?

Nismo se previše vezali. Nisu uloge podijeljene kao filmske. Proteže se cijela bit i glavna tema, ali režija i produkcija je u našoj interpretaciji. Svakako vrijedi pogledati.

 

U organizaciji Studio Stage-a je otvorena i izložba plesnih pokreta „Jezik duše“. Nastala je u suradnji s jednom našom sugrađankom?

Naša Katarina Radonić je ovjekovječila sve fotografije. Ideja je nastala prije nekoliko godina, ali iako je ova godina baš bila čudna odlučili smo je realizirati. Također je sufinancirana sredstvima Grada Dubrovnika preko projekta Upravnog odjela za kulturu i baštinu. Ples jest zaista jezik duše. Možda smo plesače najviše navikli vidjeti na pozornici, ali ovom izložbom htjeli smo plesače i plesni pokret prikazati kroz drugu umjetnost. Svakako novo iskustvo za njih. Morali su stajati po petnaestak minuta u određenoj pozi dok se ne dobije savršena fotografija. Ovo je i nešto novo u Dubrovniku. Mislim da do sada nije bilo slične izložbe. Izložba je još uvijek otvorena u Luži i možete je pogledati do 28. prosinca. Hvala svakako Katarini koja je provela našu ideju u djelo.


Ovaj plesni razgovor možete poslušati na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-belinda-mari%C4%87-15122020/

 

 

 

 

 

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.