ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE

Autor: , 10-02-2021
ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE
U Centru za mlade Dubrovnik, udruga Bonsai održala je u utorak, 9 veljače neformalnu edukaciju o temi koju su mladi detektirali – poremećaji prehrane.

Anoreksija nervoza i bulimija nervoza postaju sve zastupljenije u našem životu s procijenjenom prevalencijom od 45 000 oboljele osobe u Hrvatskoj . Kako razlikovati problem od poremećaja , prepoznati tercijarne i sekundarne faze, a kada se dolazi do primarne faze.  Zašto je bulimija svjesna dok se anoreksija najčešće nalazi u području nepriznavanja problema kod pogođene osobe unatoč  jasnim i čak opasnim znacima razlagala je Sara Kljajić mlada Dubrovkinja i studentica književnosti. Blaža , kao i jača pojavnost ove bolesti nikada ne nastaju samo od jednog čimbenika već  su  kombinacija utjecaja  bioloških, psiholoških , socijalnih i kulturnih, a na koji način konkretno kultura doprinosi  razmatralo se i kroz predstavu ideala muške i ženske ljepote, korzeta i podvezivanja stopala. U drugom dijelu ove trosatne edukacije kroz gestalt perspektivu i ciklus kontakta i kroz praktičan rad na „neprožvakanim“ uvjerenjima ili kako ih još zovemo introjektima, povlačila se paralela i sagledalo na koji način naši stavovi i odnos prema hrani ocrtavaju odnos prema životu. Jer bez hrane u konačnici i nema života. Završni dio usmjerio  se na prepoznavanje problema i poremećaja prehrane kao jednog možda ne nužno funkcionalnog ili eksplicitnog, ali svejedno poziva u pomoć te su se sudionicima uručile liste savjeta  za obitelji i prijatelje kao i kontakata stručne pomoći i podrške na području Dubrovnika, ali i šire.

Planiramo i dalje kreirati sadržaje sukladno Vašim prijedlozima dragi mladi sugrađani, stoga budite slobodni predložiti nam nešto što Vi držite važnim, a nemate priliku proučiti na ured.vcd@gmail.com  Za dva tjedna imamo temu dvoje polaznika a koja će se baviti odnosom prema jednoj marginaliziranoj skupini mladih.

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.