ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE

Autor: , 10-02-2021
ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE
U Centru za mlade Dubrovnik, udruga Bonsai održala je u utorak, 9 veljače neformalnu edukaciju o temi koju su mladi detektirali – poremećaji prehrane.

Anoreksija nervoza i bulimija nervoza postaju sve zastupljenije u našem životu s procijenjenom prevalencijom od 45 000 oboljele osobe u Hrvatskoj . Kako razlikovati problem od poremećaja , prepoznati tercijarne i sekundarne faze, a kada se dolazi do primarne faze.  Zašto je bulimija svjesna dok se anoreksija najčešće nalazi u području nepriznavanja problema kod pogođene osobe unatoč  jasnim i čak opasnim znacima razlagala je Sara Kljajić mlada Dubrovkinja i studentica književnosti. Blaža , kao i jača pojavnost ove bolesti nikada ne nastaju samo od jednog čimbenika već  su  kombinacija utjecaja  bioloških, psiholoških , socijalnih i kulturnih, a na koji način konkretno kultura doprinosi  razmatralo se i kroz predstavu ideala muške i ženske ljepote, korzeta i podvezivanja stopala. U drugom dijelu ove trosatne edukacije kroz gestalt perspektivu i ciklus kontakta i kroz praktičan rad na „neprožvakanim“ uvjerenjima ili kako ih još zovemo introjektima, povlačila se paralela i sagledalo na koji način naši stavovi i odnos prema hrani ocrtavaju odnos prema životu. Jer bez hrane u konačnici i nema života. Završni dio usmjerio  se na prepoznavanje problema i poremećaja prehrane kao jednog možda ne nužno funkcionalnog ili eksplicitnog, ali svejedno poziva u pomoć te su se sudionicima uručile liste savjeta  za obitelji i prijatelje kao i kontakata stručne pomoći i podrške na području Dubrovnika, ali i šire.

Planiramo i dalje kreirati sadržaje sukladno Vašim prijedlozima dragi mladi sugrađani, stoga budite slobodni predložiti nam nešto što Vi držite važnim, a nemate priliku proučiti na ured.vcd@gmail.com  Za dva tjedna imamo temu dvoje polaznika a koja će se baviti odnosom prema jednoj marginaliziranoj skupini mladih.

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.