Virtualna izložba dječjih radova “Čoroje, Vila, Turica i Bembelj”

11-02-2021
Virtualna izložba dječjih radova “Čoroje, Vila, Turica i Bembelj”
U sklopu programa Karnevo 2021., Dubrovačke knjižnice u suradnji s nekoliko osnovnih škola s dubrovačkog područja i ostalom zainteresiranom djecom, organizirat će virtualnu izložbu učeničkih radova nižih razreda pod naslovom “Čoroje, Vila, Tu

Radi se o izložbi posvećenoj starim dubrovačkim maskama koja će biti dostupna na Facebook stranici i YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica u ponedjeljak, 15. veljače u 12 sati.

Restaurator Dubrovačkih knjižnica Robert Kralj preslikao je karakteristične likove u koje su se prerušavali Dubrovčani tijekom višestoljetne tradicije maškaravanja i koji su bili zabranjivani te ograničavani, posebno statutom iz 1272. godine. Tada se htjelo stati na put svakoj zloupotrebi ‘kako prigodom naznačenih blagdana, tako se ni u bilo koje drugo vrijeme, ne smije zakrabuljivati gunjevima i drugim stvarima, ni na koji način i ni uz kakvu izliku, niti prerušavati vlastiti lik’. Poimence se zna za ”tri čudne maske” što se pojavljivahu na dan Sv. Vlaha ”tri sata prije noći” na trgu pred kneževom palačom, zvale su se Čoroje, Vila i Turica; splele bi se u ”divljem plesu, nakon kojeg je počinjala velika smotra”. No, pristaju li tri čudne maske baš proslavi crkvenoga sveca zaštitnika? Ili su posuđene iz karnevalskih raspojasanih veselja? U Appendinijevo doba, potkraj 18. stoljeća, još su se u Dubrovniku ”u doba poklada i u nekim drugim danima narodnih svečanosti” viđala tri čudna lika koji su, prema javnoj naredbi, išli kroz cijeli grad i uz zvuke grube svirale i bubnja plesali neki seljački ples, na veliki smijeh gledalaca, a zvali su se, kao i u navedenom opisu TuroTurica ili Turisa te Coroje, ili Čoroje i Vila. Turica je opisan kao gorostas, Čoroje ima štap ovijen lozom i bršljanom i vijenac od lozova lišća, a Vila je oružana lukom. (…) O arhaici likova svjedoče i njihova imena: ime Turica dolazi od izumrle vrste bivola tur, slične maske i nazivi poznati su u Slovaka, Poljaka i Rumunja. Ime Čoroje balkanskog je podrijetla i upućuje na rumunjske izvore cioroecioroica te naše dinarske običaje maskirnih ophoda zvanih čarojice.(…) Uz njih je bio poznat i Bembelj (tal. naziva Sileno), koji je svakog 1. svibnja nastupao na plesu bratovštine postolara.

izvor: Maja Bošković Stulli ‘’Pjesme, priče, fantastika’’, Suad Ahmetović ‘’Dubrovački kurioziteti’’


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.