Otvoren 21. Dubrovački karnevo

15-02-2021
Otvoren 21. Dubrovački karnevo
Svečanim virtualnim otvaranjem pred palačom Sponza započeo je danas još jedan, 21. po redu Dubrovački karnevo 2021. Ove godine zbog propisanih epidemioloških mjera, maškare su pozvane da se vesele uz četverodnevni online program za sve generacije.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić karnevo je otvorila uz riječi kako je tradicija maškaravanja u Dubrovniku duga stoljećima. Ključi su pritom predani novoj generaciji maškara. Prošlogodišnji ceremonijeri Jelica Kmetović Hercigonja i Dado Ive predali su ih Leoni Mijić i Brunu Dekoviću, dubrovačkoj djeci koji su postali čuvari tradicije naših maškara u ovoj godini.

 

Uživo iz Luže gledateljima se javila Marina Glavinić predstavljajući izložbu originalnih karnevalskih kostima pod nazivom “Prinčipesin đir kroz godišta od veljuna”. U čast prošlogodišnjeg 20. rođendana ove vesele manifestacije, u sklopu otvorenja prikazan je i novi film „Dvadeset godišta Dubrovačkog karnevala“ autora Zvonka Bašice iz tvrtke VSP video.

 

U dijelu programa pred Sponzom su postavljeni karnevalski paravani Udruge DART, a predstavila ih je glasnogovornica udruge Tea Batinić. Online prijenos gledateljima je prikazao i izložbu karnevalskih maski i kostima Galerije Artur, Udruge DART i Obrta Dubrovnik Tours and Art u organizaciji Dubrovačke baštine i Lazareti kreativne četvrti. 

 

Danas u 19:00 zakazana je projekcija filma Dubrovačkih muzeja „Dubrovački veljun, đir kroz godišta“, a program se nastavlja u subotu u 11:00 Maškaranim vrtićkim danom. Prijenos je dostupan na službenoj facebook stranici Grada Dubrovnika, službenom YouTube kanalu Grada te gradskoj stranici www.dubrovnik.hr.

 

Organizatori manifestacije su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a program je realiziran u suradnji s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Dubrovačkom baštinom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Kinematografima Dubrovnik.


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.