Program- Čitajmo zajedno

02-03-2021
 Program- Čitajmo zajedno
Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku se pridružuje akcijskom planu Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada usvojila i proglasila 2021. Godinom čitanja. Želimo projektom Čitajmo zajedno afirmirati čitanje kao djelatnosti duha, želimo p

Čitanje je ljudska djelatnosti kojom se ne samo raspoznavaju znakovi, nego razumijeva i prati zapisani tekst. Čovjek prakticira čitanje već stoljećima, čitanje koje nije tek puko sabiranje slova i riječi u smislene sklopove i rečenice, nego traženje dubokog smisla koje oni nose. Čitamo zato što čitanje razvija našu memoriju, razvija našu verbalnu vještinu, našu maštu, unapređuje koncentraciju, povećava inteligenciju, smanjuje stres, poboljšava nam pamćenje, čini nas zanimljivijim i atraktivnijim osobama. Čitanje može poteći iz psiholoških, emocionalnih i intelektualnih razloga; čitaju ljudi za razonodu i zabavu, da im vrijeme prođe. Ima ih koji čitaju na tzv. dijagonalni način kako bi u što manje vremena svladali što više teksta. Sve je više onih koji se u čitanju knjiga danas ponajviše služe sažecima sadržaja knjiga tek da dođu do temeljne obavijesti o sadržaju knjige ili pak izabirući ono što je u knjizi pikantno i provokativno.

Želimo li čitati najprije trebamo odlučiti što ćemo čitati; svatko naime, traži svoje pisce i ispovijesti koje njega privlače. Svako životno razdoblje traži svoga pisca jer jedno ćemo čitati u djetinjstvu, druge stvari će nas privlačiti u zrelijim godinama ili u starosti. No, odluku o tome što čitati možda donesemo vezano uz neko doba dana, neko razdoblje godine ili vezano uz svoje trenutno raspoloženje. Čitanje nudi slobodu svestranog izbora štiva i vlastite interpretacije, slobodu koja je sama po sebi i privlačna i kreativna.

Želimo naglasiti da je pitanje izbora teksta za čitanje vrlo važno jer čitanje samo po sebi jest selekcioniranje; kao što biramo između postojećih knjiga, tako biramo i ono što ćemo čitati unutar jedne te iste izabrane knjige. No, teško je definirati što dobre knjige čini dobrima. To su prije svega one knjige koje čitatelja oplemenjuju, produbljuju mu osjećaje, empatiju, produbljuju čovjekovu misao, čine nas boljim osobama barem za onoliko vremena koliko traje svježe pamćenje na pročitani tekst.

Čitatelja je sve manje, knjiga sve više. Može li se nešto naučiti od čitanja – mi držimo da može. Zato će u okviru projekta OMH u Dubrovniku ČITAJMO ZAJEDNO tijekom sljedećih 10 tjedana, počevši od danas, 1. ožujka 2021., svakog ponedjeljka različite književne tekstove i poeziju čitati profesori, učenici, književnici, glumci i tv djelatnici. Svjesni smo da u tom kratkom razdoblju ne možemo mijenjati navike i život onih s kojima ćemo podijeliti trenutke čitanja. Ono što možemo i u što vjerujemo da ćemo postići jest prihvaćanje čitanja kao umne djelatnosti koje nas izgrađuje, koje prati naše osobno intelektualno dostignuće, razvoj analitike i kritičke misli, preslagivanje vlastite unutrašnjosti.

Prvo čitanje u sklopu programa dostupno je na mrežnim stranicama i YouTube kanalu Ogranka: Čitajmo zajedno (I.): Hvalospjev ljubavi, 1 Kor 13, 1-13, Slavica Stojan


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.