Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla

Autor: , 29-03-2021
Fotografirao: Sveučilište u Dubrovniku
Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla
Ministrica poljoprivrede obišla je Sveučilište u Dubrovniku te svojim dolaskom obilježila početak operativnog rada u objektima Zavoda za mediteranske kulture.
Sveučilište u Dubrovniku prošli je tjedan na pokušalištu Čibača Zavoda za mediteranske kulture ugostilo ministricu mr. sc. Mariju Vučković, glavnog tajnika ministarstva Šimu Mršića te suradnike, zamjenika župana Joška Cebala i ravnateljicu regionalne razvojne agencija DUNEA Melaniju Milić. 

Razlog posjeta bio je obilazak mrežarnika u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma, visoke kategorije, u kategoriji predbazni i bazni materijal. Financiran je kroz projekt MP Program podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj.

Kako stoji u službenoj objavi Sveučilišta, cilj je podići rasadničarsku proizvodnju agruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na višu razinu. Prošlotjednim je obilaskom označen početak operativnog rada u objektima jer su istodobno objekti dobili uporabnu dozvolu. 
– Trenutno se u mrežarnicima nalaze matična stabla različitih vrsta i sorata agruma koji se nalaze na sortnoj listi RH, proizvode se punim intezitetom i prisutne su u proizvodnim nasadima doline Neretve. U drugoj fazi projekta će se ići u introdukciju novih gospodarski interesantnih vrsta i sorata za područje DNŽ. – istaknuto je.
Na Zavodu je, također, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede upostavljen pedološki laboratorij te će svi oni koji se bave poljoprivredom i hortikulturom uzorke tla za analizu moći slati njima, unutar svoje Županije.

NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.