Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla

Autor: , 29-03-2021
Fotografirao: Sveučilište u Dubrovniku
Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla
Ministrica poljoprivrede obišla je Sveučilište u Dubrovniku te svojim dolaskom obilježila početak operativnog rada u objektima Zavoda za mediteranske kulture.
Sveučilište u Dubrovniku prošli je tjedan na pokušalištu Čibača Zavoda za mediteranske kulture ugostilo ministricu mr. sc. Mariju Vučković, glavnog tajnika ministarstva Šimu Mršića te suradnike, zamjenika župana Joška Cebala i ravnateljicu regionalne razvojne agencija DUNEA Melaniju Milić. 

Razlog posjeta bio je obilazak mrežarnika u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma, visoke kategorije, u kategoriji predbazni i bazni materijal. Financiran je kroz projekt MP Program podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj.

Kako stoji u službenoj objavi Sveučilišta, cilj je podići rasadničarsku proizvodnju agruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na višu razinu. Prošlotjednim je obilaskom označen početak operativnog rada u objektima jer su istodobno objekti dobili uporabnu dozvolu. 
– Trenutno se u mrežarnicima nalaze matična stabla različitih vrsta i sorata agruma koji se nalaze na sortnoj listi RH, proizvode se punim intezitetom i prisutne su u proizvodnim nasadima doline Neretve. U drugoj fazi projekta će se ići u introdukciju novih gospodarski interesantnih vrsta i sorata za područje DNŽ. – istaknuto je.
Na Zavodu je, također, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede upostavljen pedološki laboratorij te će svi oni koji se bave poljoprivredom i hortikulturom uzorke tla za analizu moći slati njima, unutar svoje Županije.

NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.