Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Autor: , 20-04-2021
Održano predavanje
Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms

Voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić prezentirala je konzervatorsko–restauratorske zahvate koji su odrađeni u suradnji s radionicom za konzervaciju–restauraciju tekstila Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Odsjekom za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu i onim u  Ludbregu. Riječ je o muzejskim predmetima iz Zbirki narodnih nošnja Dubrovačkog primorja i Elafita te Župe i Rijeke dubrovačke. Osim zaštite, prikazala je način prezentacije spomenute građe od 20-ih godina 20. st. do danas putem stalnih postava i povremenih izložbi. Uz to, istaknula je dugogodišnju suradnju s doc.dr.sc. Danijelom Jemo, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila Sveučilišta u Dubrovniku.

Viši kustos Ivica Kipre govorio je o razvoju zbirki i raznolikosti građe, naglašavajući važnost jedinstvenih pristupa i načela preventivne zaštite u praksi, ovisno o svojstvima i stanju materijala.  Osvrnuo se na zaštitu predmeta od drveta iz Zbirke kućnog inventara i okućnice te  na zaštitu predmeta od drugih organskih materijala iz Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanja, igre i folklor. Na samom kraju dao je i primjere konzervatorsko-restauratorskih zahvata na predmetima od keramike, posebno naglašavajući uspješan početak sustavne suradnje s doc.dr.sc. Kristinom Kojan Goluža, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju keramike Sveučilišta u Dubrovniku, kako u pogledu edukativno-stručnih radionica, tako i same restauracije.

Predavanje o restauratorsko-konzervatorskim radovima provedenima na vatrenom i hladnom oružju iz Zbirke nakita i orijentalnih predmeta iz susjednih država, održala je viša kustosica Branka Hajdić. U svom izlaganju osvrnula se na povijest zbirke u kojoj se građa nalazi te na izložbe koje su je pratile. Pored konzervatorsko-restauratorskih radova obavljenih u vlastitoj radionici za metal na izložbenim predmetima u stalnom postavu, istaknula je suradnju s voditeljicom radionice za konzervaciju–restauraciju metala na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, asistenticom Martom Kotlar, mag. art.

 

Profesorica dr. sc. Zrinka Režić Tolj, viša predavačica, naglasila je dugogodišnju suradnju Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih muzeja. Od ove godine, osim u sklopu kolegija „Etnologija i kulturna antropologija“, studenti i kroz kolegij „Etnografski predmeti“  imaju priliku poslušati stručna predavanja kustosa Dubrovačkih muzeja


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.