APEL PLESNIH KLUBOVA - Dozvolite nam rad!

29-04-2021
APEL PLESNIH KLUBOVA - Dozvolite nam rad!
Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava 29.04., plesni klubovi iz Dubrovnika, njihovi članovi - plesači i roditelji mole dopuštenje za rad i povratak u dvorane!

Prije svega, dozvola za rad se moli zbog dobrobiti djece i mladih, a govorimo o preko 500 plesača i plesačica iz različitih plesnih klubova koji su gotovo bez rekreacije već više od godinu dana. Nadalje, postoji određeni broj djece koji se žele profesionalno baviti plesom, odlaziti na audicije i pohađati plesnu akademiju, a na ovaj nacin potpuno oduzimamo pravo i priliku pripreme za buduce zanimanje plesacima kojima je to cilj i san.

Ova situacija nepovoljno utječe na fizičko i psihičko stanje djece čega smo svjedoci iz prve ruke. Nije lako gledati kako djeca s kojom radimo cijeli život tonu u depresiju, dane provode gledajući u ekran! Ovakvo stanje ostavit će brojne negativne posljedice po njihovo zdravlje, a već smo svjedoci bilježenja ogromnog porasta anksioznosti i depresije djece i mladih u proteklih godinu dana.

Brojne su prednosti plesa koje pozitivno utječu na psihičko i fizičko stanje djece. Izdvajamo samo neke od njih:

 • bavljenje plesom osnažuje fizičke karakteristike tijela, razvija mentalne sposobnosti i povećava opseg emotivnih mogućnosti (posebno djece)
 • ples pojačava kognitivne sposobnosti, vještine i kreativnost
 • ples podiže dobro raspoloženje kroz podizanje razina endrofina. Tako pomaže pri liječenju stresa i depresije – dva najveća neprijatelja imuniteta. Ples također podiže samopouzdanje i samodisciplinu, stvara harmoniju između uma i tijela, te na taj način podiže i razinu kvalitete života.
 • plesači savladavaju balansiranje svojih tijela, čime se jačaju mišići stabilizatori, štite trbušni stup i leđa, i u konačnici preveniraju moguće ozljede u svakodnevnom životu.

Ples također pomaže pri koordinaciji i jača reflekse

 • ples poboljšava pamćenje kroz učenje koraka i plesnih rutina, stoga pruža odličnu vježbu mozgu. Najbolje od svega je to što, kroz povećavanje mentalnih vježbi plesom, um ostaje mlad, brz, spreman i otvoren.
 • ples pomaže pri kontroli lipida koji podižu razine dobrog kolesterola, a „spušta“ razine lošeg kolesterola.
 • ples je fenomenalan način za održavanje čovjeka mladim. Ples uvelike zaustavlja starenje – dobar je za srce, kardiovaskularni sustav i povećava kapacitet pluća.

Činjenica: napinjanje mišića te disanje plesača za vrijeme natjecanja jednaki su naporima biciklista, plivača te Olimpijaca koji trče na 800 m.

Smiješno je da se s ciljem 'zaštite' zdravlja zatvaraju ona mjesta koja se upravo bave očuvanjem istog, tim više što bi sve odrasle osobe i djeca trebali provoditi tjelesnu aktivnost za dobrobit i mentalno zdravlje pogotovo u eri korona virusa.

Nedostatak fizičke aktivnosti utječe na rano obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti, onesposobljenosti, smanjene kvalitete života, prerane smrti, poremećaja sna, apetita i prehrambenih navika, povećanje umora i razdražljivosti, smanjenje koncentracije i raspoloženja, a koje za posljedice imaju narušeno tjelesno i mentalno zdravlje. Nabrojeno su samo neke od posljedica.

Svakako smo svjesni važnosti borbe i protiv koronavirusa, međutim sport/rekreacije/škole nisu bila žarišta, a mi možemo održavati treninge pridržavajući se preporučenih epidemioloških mjera koje se odnose na ostala okupljanja:

 • Radi se u manjim grupama koje se međusobno ne mješaju i to su većinom djeca koja svakako idu skupa u školu ili se druže privatno
 • Plesati se može i BEZ kontakta – plesni klubovi u Dubrovniku ne podučavaju standardne ni latinsko-američke plesove u parovima nego moderne plesove za koji nije nužan kontakt
 • Pridržavajući se dezinficiranja i prozračivanja prostorija i itd.

Nadalje, plesni klubovi tj voditelji i treneri koji ionako ne rade za visoke plaće, kojima je ples poziv, a ne posao – sada su na koljenima i rubu egzistencije klubova.

Plesni klubovi su u godini dana radili samo 4 mjeseca od čega se trebaju platiti fiksni troškovi za 12 mjeseci, a mimoišle su nas sve potpore od državnih do gradskih. Treneri nisu dobili potpore za očuvanje radnih mjesta, kao ni potpore za plaćanje najma. Plesni klubovi ionako ne rade u srpnju i kolovozu, pa nam popuštanje mjera u tom periodu ne znači previše.

Ako se ovakva situacija nastavi prijeti nam svima zatvaranje što će u konačnici rezultirati time da će preko 500 djece i mladih iz različitih dubrovačkih klubova ostati bez svoje omiljene rekreacije, ljubavi, druge plesne obitelji, mjesta gdje sve svoje brige 'otpuste kroz ples'. Godine bavljenja plesom, brojna natjecanja i druženja, ostvareni rezultati, prepoznate koreografije, priznanja mogu pasti u zaborav ako do zatvaranja dođe.

Ovo nije apel samo voditelja i plesnih klubova i trenera, ovo je apel svih plesača i njihovih roditelja koji mole i vape za povratkom u dvorane – mjestom gdje se osjećaju sigurno!

Mi smo spremni i pripremljeni raditi u novim uvjetima pridržavajući se nužnih mjera, dajte nam priliku za rad.

PS DuPoint

PS Lazareti

PS Step'n Jazz

Studio Stage

PS 3V

Plesno rekrativna udruga Fortuna


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.