Centar za mlade uspješan je primjer civilno - javnog partnerstva

Autor: , 01-06-2021
Centar za mlade uspješan je primjer civilno - javnog partnerstva
Udruge članice Centra za mlade pokazale su kako se itekako isplati ulagati u kulturu, znanost, tehnologiju i obrazovanje unatoč teškom periodu uzrokovanom pandemijom.

 

Dubrovačka razvojna agencija, Centar za mlade Dubrovnik i Platforma za Lazarete organizirali su okrugli stol u sklopu projekta „Active NGOs“, 14.5.2021. u prostorijama Art radionice Lazareti.

Projekt je financiran iz Europskog regionalnog razvojnog fonda u okviru URBACT III operativnog programa. Od 2019. godine kroz transnacionalne razmjene, seminare, radionice i sastanke, dubrovačka URBACT lokalna grupa koja se sastojala od predstavnika Grada Dubrovnika te dva klastera organizacija okupljenih u Centar za mlade Dubrovnik te Platformu za Lazarete učio je, surađivao te razmjenio iskustva dobre prakse s predstavnicima šest europskih gradova: Rigom (Latvija), Espoom (Finska), Brightonom (Velika Britanija), Sirakuza (Italija) i Santa Pola (Španjolska) uz pomoć URBACT stručnjaka dr.sc. Leventea Polyaka. Cilj projekta bio je osnaživanje civilnog društva te njihove komunikacije i suradnje s gradskom administracijom, a osobito u pogledu razvoja javno-civilnog partnerstva i sudioničkog upravljanja.

Okrugli stol vodila je moderatorica dr.sc. Ana Žuvela, stručnjakinja u polju kulturne politike i sudioničkog upravljanja u kulturi, dok su gosti bili predstavnici glavnih aktera procesa nastajanja centara baziranih na javno-civilnom partnerstvu u Dubrovniku: Srdjana Cvijetić (Art radionica Lazareti / Platforma za Lazarete), Marko Grgurević (Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo / Grad Dubrovnik), Marija Skočko (Upravni odjel za kulturu i baštinu / Grad Dubrovnik) te Gjino Šutić (UR Institute / Centar za mlade).

Kroz sat i pol ugodne, konstruktivne rasprave, sudionici su razgovarali o partnerskim i suradničkim odnosima između organizacija civilnog društva i lokalne uprave. Naglasak je bio na kontekstu dijeljenja ovlasti upravljanja javnim prostorima i javnoj infrastrukturi koja za rezultat ima nadograđivanje društvenih sadržaja i aktivnosti te mjesta za društvenost u Gradu Dubrovniku. Razgovaralo se na primjerima iz prakse, uzimajući osobito u obzir primjere Centra za mlade Dubrovnika te Platforme za Lazarete. Gosti su ukratko objasnili proces nastajanja njihovih centara i upravljačkih odnosa, raspravljali o iskustvu suradnje gradske administracije s civilnim društvom, agilnosti i otpornosti koje su udruge tijekom COVID-19 krize pokazale u svom radu te nužnosti omogućavanja uvjeta za daljnju profesionalizaciju rada udruga. Okruglim stolom ukazan je potencijal  društvene vrijednosti i doprinosa razvoja regionalnog područja civilne zajednice, produktivnom civilno – javnom suradnjom putem koje udruge civilnog društva i javna uprava surađuju kao istinski partneri u razvoju društva i prilika za sve građane.

Zaključeno je da oba dubrovačka centra, te civilno – javno partnerstvo koje se razvija u njima, predstavljaju dobar temelj i veliki potencijal za razvoj našeg Grada i Županije – kanal za suradnju građana i javne uprave koji je bitno dalje razvijati vodeći se konceptom ravnopravnog partnerstva udruga i javne uprave te otvorenosti i inkluzije građana.


CENTAR ZA MLADE

Gjino je u ime Centra za mlade objasnio da je CMD u sadašnjoj konstituciji iznimno mlad kolektiv, koji djeluje svega godinu dana u prostoru u Gružu i to upravo u doba restrikcija rada s građanima. Iako je kontekst pandemije žestoko pogodio sve nas kao građane,  te naše društvo na više načina (društvene restrikcije i ekonomski pad) što je dakako obuhvatilo i civilni sektor, nije sve negativno. Upravo privremeni pad monokulture turizma omogućio je vidljivost ostalih, zapostavljenih sektora djelatnosti tako da smo prvi put dobili mogućnost jasno pokazati isplativost ulaganja u ostale sektore (poput znanosti, kulture i umjetnosti).

Prostor Centra za mlade Dubrovnik uspostavljen je uz pomoć Grada, tik pred pandemiju, jednokratnim ulaganjem u iznosu od oko milijun i pol kuna za infrastrukturu. U manje od godinu dana taj iznos je u potpunosti vraćen u lokalnu zajednicu putem EU sredstava koje su udruge članice CMD povukle, što je samo po sebi iznimno dostignuće. Nadalje, po predmetu kontinuiranih ulaganja, Grad Dubrovnik je podupirao Centar minimalnim ulaganjem za hladni pogon u sveukupnom iznosu oko pola milijuna kuna. Ispostavilo se da je navedeno ulaganje visoko isplativo za našu zajednicu jer na svaku uloženu kunu udruge članice CMD su u lokalnu zajednicu vratile 10 puta više – što predstavlja povrat ulaganja (return on investment) od 1000 %.  Sva sredstva idu direktno u lokalnu zajednicu, osim povrata ulaganja, mladi su navedem projektima dobili besplatan, raznolik, edukativan i zabavan sadržaj koji je pred nama u iduće 2 godine. Iz svega priloženog jasno se vidi kako CMD Grad ne košta puno a jako puno se dobiva. U kontekstu pandemije kada je gospodarstvo Grada stalo navedeno predstavlja iznimno dostignuće te ilustrira potencijal ulaganja u kulturu, znanost i tehnologiju te vezane nove industrije koje proizlaze upravo iz civilnog sektora.

Drago nam je nadodati da potencijal razvoja Centara za mlade Dubrovnik, predstavlja apolitičan predmet nadilazeći političke podjele građana jer neophodnost ulaganja u mlade na kojima budućnost ostaje prepoznaju svi.

Osim  financijske spone, temelj uspješnog partnerstva i suradničkog odnosa Centra za mlade i U.O. za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika je izvrsna međusobna komunikacija i simbiotski odnos koji može biti ogledni primjer dobre prakse civilno-javnih partnerstava na EU razini, što je prepoznala i URBACT mreža međunarodnih partnera pri projektu "Active NGOs". Navedeni odnos se razvija u svim smjerovima, poglavito u planiranju i realizaciji Strateških planova i politika za mlade i civilno društvo.

Odličnu suradnju Centar je indirektno razvio i s U.O. za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša koji kontinuirano podupire projekte udruga iz kolektiva, dijeli viziju razvoja lokalne zajednice, zaštite prirode i poboljšanja životnih uvjeta za sve nas, te ima partnerski odnos i dijalog s nama. Otvorili smo vrata suradnji i s U.O. za EU fondove i međunarodnu suradnju otvorivši dijalog koji ima veliki konstruktivni obostrani potencijal, a želja nam je ostvariti konstruktivnu komunikaciju i simbiotsko partnerstvo sa svim upravnim odjelima Grada Dubrovnika.

Preko URBACT projekta oba društvena centra – CMD i Kreativna četvrt Lazareti, započeli su međusobnu suradnju, te najbitnije otvorili vrata suradnji organizacija civilnog društva i jedinica lokalne uprave na nesvakidašnji parterski način koji doprinosi svima.

Za kraj gosti su se složili da je bitno razvijati ove ideje dalje kroz intenzivniju programsku suradnju, stvaranje novih sadržaja u suradnji s građanima, te definiranje novih načina odnosa i funkcioniranja javne uprave i civilnog sektora - čemu doprinose upravo susreti i razgovori poput ovoga. COVID-19 kriza je, zaključuju, donijela i neko dobro - priliku da svi akteri mogu sjesti i razgovarati na opuštenoj razini, bez razgovora iz pozicija moći i nemoći. Ovakvi konstruktivni dijalozi se planiraju nastaviti, uz analizu problema i potreba svih aktera, odnosno organizacija civilnog društva, Grada i lokalne zajednice (građana), uz imperativ otvorenog dijaloga.

 

Više o projektu možete saznati na poveznici.


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.