Erasmus iskustvo: Pero Grbić

Autor: , 09-03-2017
Erasmus iskustvo: Pero Grbić
Student prve godine na diplomskom studiju Odnosi s javnošću, Pero Grbić, prvi semestar akademske godine proveo je u Poljskoj u Poznanu na Sveučilištu Adam Mickiewicz na odjelu za političke znanosti i novinarstvo.

 

Najčešća pitanja koja mi gotovo svatko postavi je „Zašto Poljska?“ „Zašto Poznan?“

Razlog odlaska u Poznan bilo je iskustvo prijašnjih studenata koji su bili oduševljeni gradom i svime onim što ih je tamo zateklo. O Poznanu nisam znao puno kao ni o Poljskoj kulturi izuzev toga da su Poljaci strogo privrženi vjeri. U vijeme moga odlaska na mobilnost početkom listopada hrvatski mediji su prenosili stroge odredbe poljske vlade koje su se odnosile na zabranu pobačaja kao i strogu cenzuru u medijima što me je dodatno zainteresiralo, a naročito sam želio vidjeti taj suživot i razapetost između Bruxellesa i Moskve gdje su oba utjecaja izrazito jaka i konstantno u konfliktu.

Jedan od glavnih motiva  bio je  prikupiti činjenice i usporediti gospodarski i politički razvoj Hrvatske i Poljske kao dvije zemlje koje prolaze faze demokratske tranzicije. Dolazak u Poljsku djelomično je opravdao moja očekivanja. O Poznanu mogu reći samo najbolje; grad sa dobrom mrežom prometnica, jako dobro povezan s ostatkom Poljske, infrastruktura je na zavidnoj razini, a razlog tome je snalažljivost i sposobnost Poljaka koji su uspijeli izvući silne novce iz Europske Unije te na taj način modernizirali prometnice, vlakove i tramvaje.

Niskotarifna aviokompanija Raynair leti iz Poznana, a autobusni kolodvor nudi opcije za odlazak u razne gradove diljem Europe. Vrijeme je jedini čimbenik s kojim nikako nisam mogao izaći na zelenu granu. Profesori su nas plašili te takozvane 'Sibirske zime' koja često obiđe i neke Poljske gradove ostavljajući sve u ledu i snijegu. Na sreću tu zimu nisam osjetio, čak je u Dubrovniku više snijega napadalo nego za sve vrijeme moga boravka na razmjeni u Poznanu. Unatoč tome što Sibriska zima nije obišla Poznan vrijeme je bilo hladno i nepredvidljivo. Prosječna dnevna temperatura se kretala od -5 do 0 stpnjeva celzijevih, a sunce bi se rijetko kada probilo i izašlo pored gustih sivih oblaka.

Prve asocijacije na Erasmus su zabava, druženje, učenje i  upoznavanje novih ljudi i kultura. To je u pravilu apsolutno točno. Studirao sam na Sveučilištu Adam Mickiewicz na odjelu za političke znanosti i novinarstvo. Sva pedavanja su bila na engleskom jeziku, a zamišljena su tako da nismo imali klasične ispite i kolokvije već je sve bilo bazirano na kontinuiranom radu, izvršavanju obaveza i zadataka te pisanju eseja i seminara. Ono što je bilo najzanimljivije od svega je druženje i komunikacija sa drugim Erasmus studentima. Tako sam iz prve ruke imao prilike slušati turske studente o situaciji u državi, o predsjedniku Erdoganu i situaciji u Siriji. Upoznao sam studenta koji je podrijetlom Kurd te smo razgovarali o položaju Kurda u Turskoj te ratu u Siriji i terorističkoj državi ISIL. Imao sam sreću da su mi cimeri bili Ukrajinci pa smo s njima kolega Spajić i ja često vodili duge i iscrpne razgovore o ratu u Ukrajini, političkoj situaciji te pitanju oko Krima. Stan sam dijelio i sa poljskim studentima te bi često kroz razgovor vukli paralele i usporedbe na društvo u Poljskoj i društvo u Hrvatskoj ali bi vazda došli do zaključka da smo daleko, jako daleko od ugodnog i dobrog, pronalazeći krivca u nepoštenim i korumpiranim političarima kao i u manjaku svjesnosti pojedinca i društva.

Sto pedeset tisuća studenata čini okosnicu grada Poznana i daje mu jedan duh živosti i dinamičnosti.  Zabave su gotovo svaki dan, a organizirana su druženja i za Erasmus studente. Zabave su različite tematike od društvenih do sportskih igara kao i običnih druženja uz piće i grickalice. Poljaci nemaju razvijenu kulturu ispijanja kava za razliku od nas, ali zato prednjače u ispijanju alkohola. Sastanak ili druženje s nekim  gotovo uvijek podrazumijeva čašu kvalitetnog poljskog piva ili vodke.

S obzirom  na izuzetno dobru poveznanost grada i mogućnost jeftinog odlaska u razne krajeve Europe, putovanja su bila jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih opcija za iskorištavanje slobodnog vremena u vrijeme vikenda ili pauze na fakultetu. Uz poljske gradove Wroclaw, Krakow,Vrašavu te koncentracijski logor Auschwitz posjetio sam Prag, Berlin, Amsterdam, Dublin, Lisabon, Rim i  Bruxelles. Sve to sam uspiješno uskladio sa predavanjima, ispitima i obavezama na sveučilištu te na taj način spojio ugodno s korisnim.

Kako se putovanje i boravak na Erasmusu bližio kraju, bio sam svijestan da će me dočekati opet pitanja kao i na početku odlaska na mobilnost. Dijelom sam pokušao preko društvenih mreža približiti drugim studentima iskustva i dočarati im sve ljepote i posebnost programa.

Erasmus iskustvo je nešto što se teško može riječima sročiti u neki napis. Razlog tome je što je to iskustvo tako široko, osebujno i postoji više percepcija iz kojih se može pristupiti da bi se predočilo. Ono se bez problema može sročiti u knjigu i to opširnu knjigu s velikim brojem stranica. Erasmus se treba doživjeti i proživjeti. Volio bih da svaki student sebi priušti jedno takvo iskustvo, vratiti će se kući drugačiji, vratiti će se bogatiji, ispunjeniji i sretniji.

 

 


NOVOSTI

Online program Centra za mlade je iza virtualnog ugla!

Prenosimo u cijelosti objavu Centra za mlade Dubrovnik.


Stres i kako se nositi s njim u vrijeme krize

Psihologinja Suada Salčić donosi nekoliko stručnih savjeta kako lakše prebroditi ovo stresno i nesigurno razdoblje te se osjećati mirnije i opuštenije.


Upitnik o procjeni potreba OCD-a tijekom pandemije koronavirusa

Ured za udruge je u procesu izrade prijedloga mjera za očuvanje radnih mjesta i održivosti djelovanja. Daj svoje mišljenje!


Expelliarmus dosada! JK Rowling lansirala stranicu ''Harry Potter at Home'' za djecu u samoizolaciji

"Harry Potter kod kuće" okuplja brojne izvore povezane s ovom međunarodnom franšizom, uključujući besplatan pristup audio verziji prve knjige u seriji.


Hackathon DATA vs COVID-19; prijave još u tijeku

Hackathon kreće 4. travnja, a cilj je pronaći solucije koje bi olakšale nošenje s aktualnom pandemijom.