Erasmus iskustvo: Pero Grbić

Autor: , 09-03-2017
Erasmus iskustvo: Pero Grbić
Student prve godine na diplomskom studiju Odnosi s javnošću, Pero Grbić, prvi semestar akademske godine proveo je u Poljskoj u Poznanu na Sveučilištu Adam Mickiewicz na odjelu za političke znanosti i novinarstvo.

 

Najčešća pitanja koja mi gotovo svatko postavi je „Zašto Poljska?“ „Zašto Poznan?“

Razlog odlaska u Poznan bilo je iskustvo prijašnjih studenata koji su bili oduševljeni gradom i svime onim što ih je tamo zateklo. O Poznanu nisam znao puno kao ni o Poljskoj kulturi izuzev toga da su Poljaci strogo privrženi vjeri. U vijeme moga odlaska na mobilnost početkom listopada hrvatski mediji su prenosili stroge odredbe poljske vlade koje su se odnosile na zabranu pobačaja kao i strogu cenzuru u medijima što me je dodatno zainteresiralo, a naročito sam želio vidjeti taj suživot i razapetost između Bruxellesa i Moskve gdje su oba utjecaja izrazito jaka i konstantno u konfliktu.

Jedan od glavnih motiva  bio je  prikupiti činjenice i usporediti gospodarski i politički razvoj Hrvatske i Poljske kao dvije zemlje koje prolaze faze demokratske tranzicije. Dolazak u Poljsku djelomično je opravdao moja očekivanja. O Poznanu mogu reći samo najbolje; grad sa dobrom mrežom prometnica, jako dobro povezan s ostatkom Poljske, infrastruktura je na zavidnoj razini, a razlog tome je snalažljivost i sposobnost Poljaka koji su uspijeli izvući silne novce iz Europske Unije te na taj način modernizirali prometnice, vlakove i tramvaje.

Niskotarifna aviokompanija Raynair leti iz Poznana, a autobusni kolodvor nudi opcije za odlazak u razne gradove diljem Europe. Vrijeme je jedini čimbenik s kojim nikako nisam mogao izaći na zelenu granu. Profesori su nas plašili te takozvane 'Sibirske zime' koja često obiđe i neke Poljske gradove ostavljajući sve u ledu i snijegu. Na sreću tu zimu nisam osjetio, čak je u Dubrovniku više snijega napadalo nego za sve vrijeme moga boravka na razmjeni u Poznanu. Unatoč tome što Sibriska zima nije obišla Poznan vrijeme je bilo hladno i nepredvidljivo. Prosječna dnevna temperatura se kretala od -5 do 0 stpnjeva celzijevih, a sunce bi se rijetko kada probilo i izašlo pored gustih sivih oblaka.

Prve asocijacije na Erasmus su zabava, druženje, učenje i  upoznavanje novih ljudi i kultura. To je u pravilu apsolutno točno. Studirao sam na Sveučilištu Adam Mickiewicz na odjelu za političke znanosti i novinarstvo. Sva pedavanja su bila na engleskom jeziku, a zamišljena su tako da nismo imali klasične ispite i kolokvije već je sve bilo bazirano na kontinuiranom radu, izvršavanju obaveza i zadataka te pisanju eseja i seminara. Ono što je bilo najzanimljivije od svega je druženje i komunikacija sa drugim Erasmus studentima. Tako sam iz prve ruke imao prilike slušati turske studente o situaciji u državi, o predsjedniku Erdoganu i situaciji u Siriji. Upoznao sam studenta koji je podrijetlom Kurd te smo razgovarali o položaju Kurda u Turskoj te ratu u Siriji i terorističkoj državi ISIL. Imao sam sreću da su mi cimeri bili Ukrajinci pa smo s njima kolega Spajić i ja često vodili duge i iscrpne razgovore o ratu u Ukrajini, političkoj situaciji te pitanju oko Krima. Stan sam dijelio i sa poljskim studentima te bi često kroz razgovor vukli paralele i usporedbe na društvo u Poljskoj i društvo u Hrvatskoj ali bi vazda došli do zaključka da smo daleko, jako daleko od ugodnog i dobrog, pronalazeći krivca u nepoštenim i korumpiranim političarima kao i u manjaku svjesnosti pojedinca i društva.

Sto pedeset tisuća studenata čini okosnicu grada Poznana i daje mu jedan duh živosti i dinamičnosti.  Zabave su gotovo svaki dan, a organizirana su druženja i za Erasmus studente. Zabave su različite tematike od društvenih do sportskih igara kao i običnih druženja uz piće i grickalice. Poljaci nemaju razvijenu kulturu ispijanja kava za razliku od nas, ali zato prednjače u ispijanju alkohola. Sastanak ili druženje s nekim  gotovo uvijek podrazumijeva čašu kvalitetnog poljskog piva ili vodke.

S obzirom  na izuzetno dobru poveznanost grada i mogućnost jeftinog odlaska u razne krajeve Europe, putovanja su bila jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih opcija za iskorištavanje slobodnog vremena u vrijeme vikenda ili pauze na fakultetu. Uz poljske gradove Wroclaw, Krakow,Vrašavu te koncentracijski logor Auschwitz posjetio sam Prag, Berlin, Amsterdam, Dublin, Lisabon, Rim i  Bruxelles. Sve to sam uspiješno uskladio sa predavanjima, ispitima i obavezama na sveučilištu te na taj način spojio ugodno s korisnim.

Kako se putovanje i boravak na Erasmusu bližio kraju, bio sam svijestan da će me dočekati opet pitanja kao i na početku odlaska na mobilnost. Dijelom sam pokušao preko društvenih mreža približiti drugim studentima iskustva i dočarati im sve ljepote i posebnost programa.

Erasmus iskustvo je nešto što se teško može riječima sročiti u neki napis. Razlog tome je što je to iskustvo tako široko, osebujno i postoji više percepcija iz kojih se može pristupiti da bi se predočilo. Ono se bez problema može sročiti u knjigu i to opširnu knjigu s velikim brojem stranica. Erasmus se treba doživjeti i proživjeti. Volio bih da svaki student sebi priušti jedno takvo iskustvo, vratiti će se kući drugačiji, vratiti će se bogatiji, ispunjeniji i sretniji.

 

 


NOVOSTI

Polarni san Davora Rostuhara - predavanje u Narodnoj knjižnici

U ljetnom izdanju „Putositnica utorkom“ bit će Davor Rostuhar. Multimedijalnim predavanjem „Polarni san“ Rostuhar će predstaviti prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol u utorak, 24. srpnja, u 21 sat u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.


Mamma Mia: Here We Go Again! premijerno pod zvijezdama u kinu Jadran

U dubrovačkom ljetnom kinu Jadran film će se premijerno prikazati u nedjelju, 22. srpnja u 21 sat, nakon čega će se od 26.7. film redovno prikazivati u kinima diljem zemlje.


Pogledajte skrivena blaga Znanstvene knjižnice

Ove srijede, 18. srpnja Znanstvena knjižnica Dubrovnik održati će otvorenje izložbe "Blaga Znanstvene knjižnice".


Prijavi se na razmjenu mladih na Murteru!

Udruga Argonauta organizira međunarodnu razmjenu mladih od 7. do 16.9. pod nazivom “Youth 4 C (Mladi za more)” u kojoj će sudjelovati mladi iz 8 zemalja.


Ljetni poslovi naših studenata: Ana-Marija Šoletić

U novoj rubrici: Ljetni poslovi naših studenata, donosimo priču studentice sestrinstva - Ana-Marije Šoletić koja je dio interventnog tima raspoređenog na nekoliko lokacija u Gradu.