Kako sam otkrila nešto više o sebi...

Autor: , 18-02-2016
Kako sam otkrila nešto više o sebi...
CH-Q trening potiče rad na sebi, podiže samopouzdanje i otkriva stvari koje ne bih sama mogla otkriti!

Mnogi od Vas se vjerovatno pitaju što je to CH-Q metoda (Swiss career qualification program) te što nam on donosi? To sam se pitala i sama kada me je moja draga prijateljica K. (Hvala!) nazvala jednog poslijepodneva informirajući me o tome. Kako sama volim novitete i volim raditi na sebi pridobila me je jednom rečenicom: „Ana, CH-Q je trening usmjeren na privatno i poslovno razvijanje. Zainteresirana?“ Nije me trebala dodatno nagovarati, njezin sam prijedlog dočekala sa smješkom na licu pristajući na novi izazov kako mi je dosta bitno konstantno raditi na svom samorazvojnom putu. I tako je sve počelo.

Radionica je zamišljena tako da uz ležernu atmosferu i individualni pristup kroz razgovor i zabavu naučimo i saznamo više o nama samima što u grupi u kojoj sam bila toga svakako nije falilo. CH-Q potiče rad na sebi, podiže samopouzdanje i otkriva stvari koje ne bih sama mogla otkriti. Osim na profesionalnom razvoju, puno se radi na osvještavanju svojih jakih strana i sposobnosti, uči se iz feedbacka (povratne informacije) ostalih sudionika/ca što kao rezultat ima i znatno povećano samopouzdanje i bolje komunikacijske vještine, kao i izuzetnu motivaciju. Žao mi je da se već mladima u srednjoj školi ili na fakultetu ne nudi ovako nešto jer su oni ti koji trebaju donijeti odluke koje su im važne za život i profesionalnu karijeru. U Nizozemskoj se ova metoda aktivno koristi od 1998. kao nacionalni program podržan/provođen od vlade, obrazovnih institucija i organizacija koje rade savjetovanje na desetke tisuća nezaposlenih osoba, osoba koje žele promjenu karijera ili pak učenika i studenata kao pomoć pri pravilnom izboru srednje škole i fakulteta. U Hrvatskoj se metoda počela razvijati 2012. godine.

Meni jedna od najdražih vježbi koja mi je ostala u sjećanju je vježba „Superheroj“ koja potiče kreativnost za poboljšanje procesnog mišljenja. Zamisliš heroja kojeg poštuješ ili mu se diviš, što može biti u pozitivnome ili negativnom smislu. Taj heroj može biti lik iz neke bajke, priče, filma, knjige ili stvarna osoba iz politike, muzike, tvoje obitelji, povijesna osoba ili možda lik iz Biblije. Pritom izabereš heroja kojega dostatno poznaješ. Oživiš ga u svojim mislima i procesno i kreativno razmišljanje kreće. Da Vam ne otkrivam sve male tajne, poanta je da ti postaneš svoj heroj za vrijeme ove vježbe. Zgodno zar ne?

Zanimljivo je bilo promatrati uistinu velike promjene na svim polaznicima. Kažu da čovjek dobije točno ono što mu treba kako bi učio i razvijao se, tako sam i ja, a sigurna sam i drugi polaznici dobili točno ono što nam je trebalo u datom trenutku i to je ono najdragocjenije što nosim sa sobom nakon ovoga treninga. Došla sam do nekih spoznaja o sebi koje inače ne bi spoznala, a rad u grupi u povjerljivom okruženju je dao dodatan podstrek i pružio šansu da upoznam nove mlade i veoma talentirane ljude koje pozdravljam ovim putem i zahvaljujem što su ovaj trening učinili još ljepšim.

Postoji malo treninga u Gradu koji se bave samorazvojem i toplo preporučam i pozivam sve zainteresirane u Gradu koji se nisu navikli na ovakvu vrstu obrazovanja da se pridruže ovoj vrsti treninga. Ozračje i atmosfera su s osjećajem kao da ste kod najboljeg prijatelja / ice, a dobroga smijeha Vam neće faliti. Nakon svih devet radionica pod vjernim vodstvom naše trenerice - voditeljice CH-Q metode, hrm. Sanje Živković koja nam je prezentirala profesionalno i s puno entuzijazma i vodila nas kroz cijeli proces, mogu reći da mi je drago što sam mogla prisustvovati treningu koji je u Republici Hrvatskoj još uvijek nov, budući da su samo dvije certificirane trenerice CH-Q metode u Lijepoj Našoj. Hvala hrm. Sanja Živković i INFORMADUR-u na samoj organizaciji.

Novi ciklus radionica po CH-Q metodi će se organizirati u trenutku dovoljnog broja polaznika (12). Trenerica planira CH-Q trening nadopunjen s radionicama pisanja životopisa i pripreme za razgovor s poslodavcem organizirati u travnju ove godine.

Pridružite se, svašta nešto lijepo ćete otkriti, i ne zaboravite, svi smo mi svoji Superheroji, a kako je Benjamin Franklin rekao: "Ulaganje u sebe i znanje daje najviše dividende"


NOVOSTI

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku najavljuje predavanje Slavice Stojan

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan održat će predavanje ‘Svakodnevni život u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15.-20.st.)’ u srijedu 23.svibnja 2018. u 20 sati u Dvorani Ivana Pavla II. (bivši samostan sv.Klare).


#ErasmusUpgrade manifesto : 13 točaka Erasmus Studentska Mreže

Nakon više od dvije godine konzultiranja, krajem travnja Erasmus Studentska Mreža (ESN) objavila je manifest #ErasmusUpgrade koji sadrži 13 prijedloga za poboljšanje programa koji će naslijediti Erasmus+ program.


Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta za praksu u Berlinu

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem godišnje dijeli oko 120 stipendija. Program traje od 1. ožujka do 31. srpnja 2019. i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga. Rok za prijavu je 30. lip


19.rođendan Udruge mladih Orlando

Trodnevnim programom Udruga mladih Orlando obilježit će 19. rođendan. Proslava započinje u petak, 18. svibnja u 20 sati slušaonicom studentskog radija Sveučilišta u Dubrovniku – UNIDU pod imenom 'Megafon'.


Sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2018. godinu

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je objavio Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2018. godinu