Od plivanja u bazenu do „shark tank-a“

Autor: , 24-10-2017
Fotografirao: Sandra Dubravčević
Od plivanja u bazenu do „shark tank-a“
Početkom listopada put me odveo u Sloveniju, u pokrajinu Prekmurje nedaleko granice s Mađarskom.

Povod mom putu bila je odluka da sudjelujem u razmjenu mladih (engl. youth exchange, skraćeno YE) u organizaciji slovenske udruge CONNECT i to u ulozi group leadera. Naziv ovog YE – „Young professionals“, odmah me privukao. Tema razmjena bila je usko vezana za problem visoke nezaposlenosti mladih u pojedinim zemljama EU.

Posljednjih godina zahtjevi tržišta se neprestano mijenjaju te je potrebno znati se predstavit budućem poslodavcu na pravi način. Još važnije je da mladi nisu okrenuti samo mogućnostima unutar svoje zemlje već da se okreću i prema drugim europskim zemljama, u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, volonterskim angažmanima i prilikama za studiranje.  Ovdje napominjem da se protivim da su mladi prisiljeni odlaziti u inozemstvo „trbuhom za kruhom“.

Osim šest predstavnica Hrvatske na ovoj razmjeni sudjelovali su mladi i oni „malo stariji“ iz još pet zemalja: Italije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Španjolske koji i sami bilježe visoke stope nezaposlenosti i iseljavanje mladog stanovništva. Među sudionicama našle su se i jedna Tunižanka i Kolumbijka koje su nam pružile širu, svjetsku sliku o ovom problemu.

Svi smo bili smješteni nedaleko mjesta Moravske Toplice, u seoskom kompleksu „Panonska Vas“ koji je izgrađen koristeći tradicionalni način gradnje.

Prvo jutro „hiže“ su bile obavijene maglom. Bilo je hladno i nimalo ugodno. Opći pad raspoloženja promrzlih sudionika popravile su dvije mlade slovenske trenerice s kojima smo zajedno radili sljedećih deset dana. Dan smo proveli upoznavajući jedni druge kroz niz energizera. Prva večer razmjene bila je u znaku specijaliteta ( jela i pića) koje su donijeli sudionici. Na interkuluturalnoj večeri na stolovima su se mogli pronaći slatkiši iz Rumunjske, domaći pekmezi i džemovi, ajvar, suhomesnati proizvodi iz Italije, Srbije i Španjolske...Španjolci su sami pripremili i tortilla de patatas, tj. omlet s krumpirom.

Odličan kraj prvog radnog dana, zar ne?

Svaku večer razmjene sudionici su prezentirali običaje, kulturu, glazbu i druge zanimljivosti o svojoj zemlji. To je bio način da se bolje upoznamo i da shvatimo da među nama postoji i više sličnosti nego što smo mislili.

U narednim danima međusobno smo razmjenjivali iskustva  volonterskih angažmane preko Europske volonterske službe (EVS), dosadašnjih treninga i razmjena mladih kao i primjere prakse i prvih zaposlenja u zemljama EU.

Radni dan bio nam je sastavljen od zabavnih energizera, ice breakera, debata i zanimljivih grupnih zadaci koji su nas odveli i na ulice nedalekog većeg grada, Murske Sobote. Svaka grupa iskušavala je svoje poduzetničke vještine na stanovnicima tog grada, neki s više, a neki s manje sreće.

Kako bi dobili bolji uvid što je sve potrebno za pokretanje vlastitog posla, trenerice su nas povele u obilazak „Puppa Fashion“. Osnivač „Puppe“ sa svojom vizijom dao je drugu šansu radnicama iz propalog tekstilnog diva „Mure“ te se trenutno probija na tržišta sjeverne Europe s linijom odjeće proizvedene od recikliranog materijala.

Zajedno s trenericama vježbali smo svoje jezične i prezentacijske vještine. Naučili smo važnost „personal brandinga“, pa smo za početak izradili i Europass CV, LinkedIn profil i snimili video uradak u kojem smo se predstavili našim budućim poslodavcima.

Prvi radni tjedan završili smo odlaskom u nedaleke terme poznate po bazenima s vodom obogaćenom mineralima po kojima je čitav kraj poznat. Kad smo se već tu i našli odlučili smo isprobati i sve ostalo što se nudilo, jacuzzi, saune...

Nakon povratka u „Panonsku Vas“ tjelesno i duševno odmorni, čekao nas je nimalo lak posljednji zadatak. Podijeljeni u grupe sudjelovali smo u simulaciji„shark tank“. Morski psi bili su investitori kojima smo trebali predstaviti proizvod kojeg smo osmislili. Rezultat je ovisio o našim prezentacijskim vještinama, a ne samo o proizvodu i njegovoj upotrebi i isplativosti.

Ova razmjena pružila je mogućnost da se mladi iz šest europskih zemalja upoznaju, žive zajedno i surađuju kako bi uspješno riješili zadatke koji su im dani. Nakon deset  dana vratili smo se puni dojmova, novih prijateljstava i sa željom za novim susretima i znanjima.

Nadam se da vas je moje iskustvo inspiriralo da i sami potražite razmjenu mladih čija će vam tema biti interesantna.

Razmjena mladih- "Young professionals"

NOVOSTI

Bože, čuvaj Hrvatsku! - osobni osvrt Josipe Čović na strašne posljedice potresa

Svi smo trenutno u mislima i molitvama uz Petrinju, Sisak i ostala mjesta stradala ovim strašnim potresom, a misli o svemu što se događa prenijela je Josipa Čović kroz osobni osvrt.


SozialMarie - prijevite projekt društvene inovacije

Otvoren je 17. po redu natječaj SozialMarie za jednu od najstarijih i najuglednijih europskih nagrada za društvene inovacije.


Humanitarni koncert grupe Silente

Večeras, od 20:00 sati, grupa Silente će započeti s live stream-om svog posebnog online koncerta koji će održati iz Kazališta Marina Držića u Dubrovniku.


Stipendije za studente iz STEM područja

ICT tvrtka Comping raspisala je natječaj za dodjelu stipendija studentima STEM područja.


Radionica fotografije za djelatnike u kulturi

Radionica je namijenjena svima koji žele unaprijediti poznavanje fotografije.