Recenzija: „THOR RAGNAROK“ - Plavokosi nordijski superjunak napokon istinski zasjao na velikom platnu

Autor: , 09-11-2017
Recenzija: „THOR RAGNAROK“ - Plavokosi nordijski superjunak napokon istinski zasjao na velikom platnu
Andrea Batinić Ivanković donosi nam recenziju novog nastavka popularne franšize o Marvelovom superjunaku.

 

Kompanija Marvel Cinematic Universe neumorno hara po svjetskim kino dvoranama i osvaja publiku marvelovskim strip-junacima još od 2008. godine kada je veliki uspjeh polučila s „Iron Manom“ i „Hulkom“, a svoje briljantne scenarije nastavlja sa filmskim „divovima“: „Iron Man 2“ (2010.), „Captain America: The First Avenger“ (2011.), „The Amazing Spider – Man“ (2012.) te s velikom uspješnicom Jossa Whedona „The Avengers“ (2012.) koju je publika željno iščekivala uz primjesu nervoze: Tko će stati na koju stranu? Tko će voditi glavnu riječ? U kojoj će mjeri ovaj put biti primijenjena doza humora i ozbiljnosti? I što na kraju? Pomirba ili daljnje nesuglasice koje će uroditi novom filmskom franšizom? Marvel je uspješno izradio svoj univerzum tako što je svakom od ključnih karaktera dao priliku da se predstavi u svom solo filmu, i sudeći po ovacijama gledatelja možemo očekivati daljnje nastavke šarolikog svijeta superjunaka, koji naravno nije lišen negativnih konotacija kao i niza kontradiktornosti sa izvornim Marvelovim stripovima, ali u svemu tome uspio je publici pružiti niz urnebesnih međusobnih, ali i skupnih natezanja, trenutke istinskog humora i izvanrednih glumačkih performansi u kojima svaki od likova odiše posebnom karizmom i sebi svojstvenim humorom.  

Kad je prije šest godina izašao prvi nastavak o Thoru u režiji Kennetha Branagha, kritika je pomalo ostala razočarana dok je sci-fi fanovima bilo jasno da se Marvel oko ovog plavokosog junaka nije dovoljno potrudio kao oko ostalih. Šarmantan Robert Downey Jr. u ulozi Iron Mana pokrenuo je sve – i karizmu, duhovitost, nepresušnu akciju, pa čak i u sjeni viđenu ljubavnu avanturu s kolegicom Gwyneth Paltrow koja nije prošla nezamijećeno, dapače dala mu je pečat još zabavnijeg, ljudskog superheroja koji na leđima nosi spas svijeta, ali i svoj vlastiti spas koji mu pružaju sreća i ljubav njegove pomoćnice. Captain America dokazao se zanimljivom trilogijom i pobrao pozitivne ovacije gledatelja, dok je potpunu naklonost kritičara i publike stekao filmom „Captain America: Civil War“ (2016.). Hulk što god da napravi urnebesno je napeto i smiješno (pogotovo kad progovori dvije – tri riječi), ali se još uvijek treba dokazati poput „Ant- Mana“ i „Deadpoola“. No, u svemu tome veliki nordijski superjunak (za početak) ostaje nekako u sjeni iz koje izranja u drugom nastavku „Thor – The Dark World“. Chris Hemsworth još je jednom uzeo u ruke neuništivi čekić Mjolnir, Tom Hiddleston koji glumi Lokija udobno se smjestio u tamnici na Asgardu, dok velike filmske zvijezde Natalie Portman i Antony Hopkins i dalje uživaju naklonost publike svojim mudrim (Odinovim) prodikama i romantičnim ispadima Jane Foster koja se našla u nekom čudnom trokutu između svog plavog šarmera i ratnice Sif (Jaimie Alexander). Iako se gotovo čitava radnja odvija na Asgardu što ujedno ovaj film čini vizualno atraktivnijim od prethodnog, Chris Hemsworth napokon se pokazao u svom najboljem izdanju u trećem nastavku filmskog serijala naslovljenog „Thor – Ragnarok“.

Novozelandski redatelj Taika Waititi napustio je nekadašnju Thorovu ozbiljnost te se prihvatio komičnih inklinacija koje su iz Chrisa Hemswortha izvukle sve ono komično što je nekako „plutalo“ u njegovom karakteru, ali nikako nije izbijalo na površinu u prethodnim serijalima. Već u prvoj sekvenci filma nailazimo na čistu komediju: Thor visi vezan lancima o strop i sluša prijetnje demona vatre Surtura. No, junak se neprestano okreće u krug i samo mu je pokoji trenutak dan da prozbori koju sarkastičnu primjedbu vizualno atraktivnom i grafički bogato dekoriranom demonu. I tada sve kreće – humor, akcija, disco kugle, Valkire; jednom riječju – čista komedija s akcijskim akrobacijama koje zadržavaju pažnju gledatelja. Svakako treba istaknuti odličnu glumu Cate Blanchett koja je preuzela ulogu Thorove zle polusestre i iskoristila puni potencijal svoga lika koji žudi za preuzimanjem božanskog kraljevstva Asgarda. Pronašavši se u vakuumu između odsustva svog oca koji je izgleda zadovoljan progonstvom na Zemlji, dvoličnog zlikovca (polubrata) Lokija kojeg naprosto zavolite unatoč njegovom poremećenom umu i zločeste Hele koja mu između ostalog oduzme i njegovu moć (tada je još uvijek tako mislio) i zaštitni znak, njegov čekić Mjolnir, Thor kreće u avanturu spašavanja naroda Asgarda.

 

Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) nakratko se pojavljuje u filmu kako bi pomogao Thoru pronaći njegovog oca dok svojim umnim igricama uvodi komičnost u cijelu scenu.  Uz Strangea u filmu nailazimo i na uvijek karizmatičnog Hulka koji svojim glumačkim umijećem uvijek „odlično“ iznosi svoje scene uništenja i ludosti dokle god je „obojen“ u zeleno. Gotovo sve scene su prožete intenzivnim humorom koji najbolje dolazi do izražaja u dionicama gdje dominiraju sporedni likovi poput okrutnog Grandmastera (odlični Jeff Goldblum), rijetko kad trijezne izbjeglice s Asgarda, Valkire (Tessa Thompson) koja je zamijenila pomalo romantičnu i dosadnjikavu Natalie Portman i Korga, lika sastavljenog od kamenja (podsjeća na likove iz „Čuvara galaksije“), a kojemu je glas posudio sam redatelj Waititi.

 

Film je spoj dobre zabave i akcije u kojemu su odlično izbalansirane mračne dionice filma s duhovitim dosjetkama likova. Posebno mjesto među komičnim scenama zauzima dionica kada Thoru odluče ošišati kosu kako bi se mogao natjecati u gladijatorskoj areni.


 
Iako je ostao bez svojih stripovskih karakteristika i njegovog zaštitnog znaka, čekića Mjolnira, a moglo bi se reći i dugačkih plavih uvojaka (zbog čega mi sad malo više liči na Liama McIntyrea koji je savršeno utjelovio lik Spartaka u istoimenoj američkoj seriji iz 2010.), Thor napokon postaje pravi Marvelov superjunak – bog groma koji svojim munjama može spržiti sve oko sebe, dok mišićavi Chris Hemsworth s povezom preko oka i obrijanom glavom postaje još privlačniji super-heroj (osobito ženskim gledateljicama).
 
 
 
„Thor – Ragnarok“ predstavlja trijumf nad prethodnim filmskim serijalima o nordijskom bogu groma, koji je baš u ovo vrijeme velikog stresa današnjice, užurbanog života i stalne napetosti donio odličan kraj i iznjedrio hvalevrijednu poruku: „Ragnarok“ (riječ iz nordijske mitologije koja se odnosi na dvije oprečne situacije) – kraj starog svijeta i ponovno rođenje novog, boljeg svijeta - vjera u bolje sutra. I to je ono što nam svima treba. Pozitivan stav koji je ovaj filmski pokušaj uspješno iznio i nesumnjivo stvorio svoje vjerne obožavatelje željne Marvelovih filmskih produkcija sa suvislim dramskim završnicama.

 


NOVOSTI

Besplatno predavanje o studiranju u inozemstvu u Dubrovačkim knjižnicama

Besplatne prezentacije o mogućnostima obrazovanja i usavršavanja u inozemstvu ”Integral Edukacijski Programi” održat će se u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.


Edukacija o migracijama i održivom razvoju u Dubrovniku 27. i 28. rujna

Sveučilište u Splitu poziva vas na dvodnevnu radionicu Migracije i održivi razvoj: primjena metode Zajednice interaktivnog učenja u sklopu trogodišnjeg projekta InterCap na kojem je Sveučilište u Splitu jedan od partnera.


Mažoretkinje Grada Dubrovnika pozivaju na audiciju

Mažoretkinje Grada Dubrovnika pozivaju sve zainteresirane djevojčice od 7 do 13 godina na audiciju za prijem novih članica


68 filmova na ovogodišnjem DUff-u!

Pod sloganom „Create beyond measure“ selekcijski žiri DUffa 2019 – Filmskog festivala djece i mladih mediteranskih zemalja objavio je konačan popis filmova koji će se u listopadu natjecati za jedan od festivalskih brodova.


Prijavite se na radionice brodomaketarstva

U ponedjeljak 09. rujna počinje novi ciklus radionica brodomaketarstva u Centru brodomaketarstva na Batali (Ulica Nikole Tesle 10).