Splitski srednjoškolac preko ASIST stipendije posjetio SAD

Autor: , 05-12-2017
Splitski srednjoškolac preko ASIST stipendije posjetio SAD
U Splitskoj Info zoni prisutni su slušali predstavljanje ASSIST stipendije koja srednjoškolcima omogućava da provedu jednu školsku godinu u Americi.

Stipendiju je predstavio Filip Puljiz, maturant treće splitske gimnazije, koji je putem ASSIST-a proveo treći razred srednje škole u Americi.

 

O ASSIST-u

Filip je objasnio da je ASSIST organizacija koja okuplja brojne američke privatne škole koje omogućuju učenicima iz cijelog svijeta da provedu jednu godinu u Americi. Za hrvatske učenike to je moguće za treći razred srednje škole. Škole obuhvaćene programom su privatne škole u koje idu samo bogati Amerikanci. Kriteriji koji se gledaju pri upisu u te škole su znanje i izvannastavne aktivnosti.
Učenici mogu birati između boravka u internatu (učenici žive na kampusu škole) ili u dnevnoj školi (učenici žive u obitelji i idu u školu kao u Hrvatskoj). U američkim školama, za razliku od hrvatskih, ne postoje razredi. Učenici biraju predmete i svaki predmet slušaju s različitom grupom učenika, objasnio je Filip. Naglasio je kako se nudi više predmeta za zbor nego u Hrvatskoj, ali među tim predmetima se ne nalazi uvijek zemljopis. Neki od ponuđenih predmeta su fotografija, glazbena kompozicija i glazbena teorija, a neke veće škole nude i cirkusantske predmete poput akrobatike. Moguće je izabrati do 6 predmeta, a među njima se mogu izabrati i AP predmeti koji su na višoj razini. Filip je rekao da ga je iznenadilo kad je vidio da su ti predmeti teži od nekih predmeta u njegovoj gimnaziji i to mu je razbilo stereotipe da se u američkim školama puno ne uči.

Prijava i financije

Za prijavu na ASSIST-ov program potrebno je priložiti svjedodžbu prvog razreda srednje škole prevedenu kod sudskog tumača i pisma preporuke od tri profesora. Ove godine je rok za slanje prijave 27. prosinca, za školsku godinu 2018./2019. Ako prođete taj prvi krug, a Filip je uvjeren da hoćete, idući korak je otići u Labin na razgovor sa predstavnicom ASSIST-a za Hrvatsku te polaganje testa poznavanja engleskog jezika. Ukoliko prođete taj krug, slijedi još samo razgovor preko Skype-a sa službenom osobom ASSIST-a iz Amerike. 
ASSIST uvijek pokriva troškove cijele školarine. Što se tiče ostalih troškova, Filip je objasnio da je moguće da sponzori (najčešće bivši korisnici ASSIST-ovog programa) pokriju te troškove, pa je tako njemu sponzorica platila kartu, zdravstveno osiguranje i dobivao je džeparac.

Filipovo iskustvo

Filip je zatim opisao svoje iskustvo u Americi. Opisao je kako je za sve stipendiste koji su primljeni određene školske godine organizirana zajednička orijentacija. Tijekom orijentacije, učenici se upoznaju s američkim načinom života i sa svime što ih očekuje tijekom boravka u školi. On je išao u srednju školu Belmont Hill, u gradu Belmontu, blizu Bostona. Školu nije mogao birati, ali je rekao svoje preference u vezi škole u koju bi želio ići. Iako nema razreda, učenicima su dodijeljeni razrednici kojima se uvijek mogu obratiti. Filip je opisao kako mu je izgledao dan u školi. Privatne škole bar jednom tjedno imaju jutarnji sastanak nakon kojega slijedi nastava. Istaknuo je kako se nastava za sve predmete, osim prirodoslovnih, odvija za okruglim stolom. Svi učenici moraju sa sobom nositi laptop, a za one koji ga nemaju škola nudi mogućnost da se laptop besplatno posudi. Nakon ručka učenici mogu otići na konzultacije kod profesora ako im nešto od gradiva nije jasno i potrebno im je dodatno pojasniti. Nakon toga slijedi vrijeme za sport. Filip je objasnio kako se izbor sportskih aktivnosti mijenja ovisno o godišnjem dobu. Tako je on na jesen trenirao cross, na zimu je išao u teretanu, a na proljeće atletiku. Osim sporta postoje i druge izvannastavne aktivnosti poput jezičnih, političkih i filozofskih grupa, raznih tipova orkestara.... Filip je sudjelovao u Modelu UN-a što je uključivalo i odlazak na konferencije na sveučilišta. 

Tijekom svog boravka u Americi Filip je živio kod četiri obitelji. Kod svih obitelji je imao svoju sobu, a u jednoj kući je čak imao svoj zahod. Jedna od stvari koja mu se najviše svidjela u Americi je to što je imao priliku dosta putovati jer je tada upoznao i družio se s mnogo ljudi. Što se tiče druženja, Filip je napomenuo da Amerikanci vole gledati sport pa ako ne znate što ćete raditi, možete uvijek otići pogledati školsku utakmicu s nekim. 

Za kraj je Filipova mama rekla par riječi o troškovima na koje treba računati, poput vize, karte do Zagreba gdje se nabavlja viza, karta za Labin gdje se ide na drugi krug prijave i eventualni troškovi za život u Americi koji mogu biti pokriveni i od sponzora. Napomenula je da svakako treba sa hrvatskom školom provjeriti što će se očekivati od učenika kad se vrati u četvrti razred (hoće li morati polagati razliku predmeta).

Kontakti

Filip je na kraju ostavio korisne kontakte za sve zainteresirane pa se tako za više informacija možete obratiti Karli Goljan, koordinatorici ASSIST-a u Labinu putem e-mail adrese karla.golja@gmail.com. Osim toga možete posjetiti web stranicu organizacije www.assistscholars.org te njihov Facebook Instagram.

 

Preuzeto s inforzona.hr


NOVOSTI

Besplatna ZOOM edukacija

U sklopu virtualnog programa Centra za mlade Dubrovnik Udruga Bonsai poklanja vam edukaciju o ZOOM video aplikaciji.


Stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2021./2022.

Znanstveno-stručno usavršavanje na sveučilištima u SAD-u namijenjeno je zainteresiranim kandidatima iz javnoga i privatnoga sektora koji zadovoljavaju uvjete natječaja.


Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20

Udruga Kultipraktik raspisala je natječaj za Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20, čija je svrha poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.


Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama

Ministarstvo kulture objavilo je 15. svibnja 2020. godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama.