Savjetovalište: Donošenje odluka

Autor: , 12-12-2017
Savjetovalište: Donošenje odluka
Ne postoji jedinstven obrazac po kojem ćemo donositi odluke i biti sigurni da će svaka odluka biti dobra za nas. Svakodnevno donosimo razne odluke, odnosno izabiremo između različitih opcija

Neke od tih odluka su manje važne, na primjer odabir jela s jelovnika, odjeće koju ćemo taj dan nositi ili filma koji ćemo pogledati, a ako pogriješimo, te odluke neće imati značajne posljedice. Nasuprot tome,velike odluke,one bitne, ne donose se svaki dan i uzrokuju stres jer značajnomogu utjecati na kvalitetu života.

Donošenje odluka kao što su  odabir zanimanja, odlučivanje o karijeri,ženidbi ili razvodu, preseljenju ili velikim ulaganjima, ma koliko bili samouvjereni i mudri, nije lak posao.Na naše odluke uglavnom utječe više čimbenika istovremeno što dovodi do unutarnjeg konflikta. Na konačni odabir utječu naše želje i motivi, percipirana očekivanja okoline, kao i emocionalno stanje u trenutku odlučivanja.

Kada donosimo važne odluke sa dugoročnim posljedicama, treba uzeti u obzir ono što je dobro, ali pokušati sagledati i loše posljedice koje možete imati takav odabir. Treba biti spreman preuzeti odgovornost, te uz razumne argumente pratiti i osjećaj koji se vezuje uz odabir. Ako se nakon donošenja odluke osjećate loše, onda  ta odluka vjerojatno nije dobra za vas.

Savjetovanje s bliskim osobama, uvažavanje iskustava drugih, preporuke prijatelja, prikupljanje informacija, sve to može pomoći. Ponekad informacije nisu lako dostupne i potrebno je uložiti više truda da bi se do njih došlo. Koliko god to oduzimalo vremena, vrijedno je truda i smanjuje mogućnost pogreške.

Ako ste neku odluku donijeli samostalno i iskreno, nećete se poslije kajati, čak i ako ste pogriješili. Unatoč tome što mislite da  bi život bio jednostavniji kada bi netko umjesto nas donosio sve odluke, pokušajte na to gledati kao na izazov i iskoristite to za osobni napredak.

Nitko nije savršen i ne funkcionira savršeno, a upravo su “nesavršene odluke” sastavni dio života.


NOVOSTI

Najveća 'studentska' ove godine!

Nova akademska godina već je odavno krenula, a prava prilika za opustiti se prije kolokvija i svih obveza je studentska brucošijada koja će se održati u subotu u C.C. Revelin.


Besplatne pripreme za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika

Dubrovačke knjižnice pozivaju maturante i sve zainteresirane srednjoškolce na besplatne pripreme za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika.


Obavijest izlagačima Foruma mladih

Ne zaboravite se prijaviti i svoje radove dostaviti na vrijeme.


Istinska saznanja su teška.

Imam malu priču za sve vas: stojim u redu u trgovini i dopuštam si biti zadovoljan proteklim danom. Imao sam tri mala nerviranja, pokoji razgovor i dnevni zadatak koji su se prikrali i potiho zaprijetili narušavanju moga mira.


Dubrovačko-neretvanska županija objavila je natječaj za dodjelu stipendija

Prenosimo tekst natječaja i potrebnu dokumentaciju.