Kolendarsko nasljeđe dubrovačkog kraja

Autor: , 15-12-2017
Kolendarsko nasljeđe dubrovačkog kraja
Izlaganjem nazvanim „Čestito tebi sveđ bio, ovi dan slavan i mio!“ Jelena Obradović Mojaš predstavila je dubrovačkoj publici bogato kolendarsko nasljeđe dubrovačkog kraja u četvrtak, 14. prosinca, u Znanstvenoj knjižnici.

Kad se govori o blagdanima i dubrovačkom kolendarskom kalendaru treba potsjetiti kako je ritam života u tradicijskoj kulturi obilježen sustavom blagdana i s njima povezanih običaja jer se time postiže odgovor ljudske zajednice na jedno od temeljnih životnih pitanja, a to je problem vremena pojasnila je predavačica. U Dubrovačkoj Republici blagdani su bili markeri, međaši, između godišnjih doba svojevrsi mjerači vremena, dani do kojih se ili o kojima se nešto trebalo uraditi pa tako i kolendavati.

 

Najstariji dubrovački državni kalendar datira iz 1378. Folklorna kolenda javlja se u13-om, a umjetnička u 16-om stoljeću. Retrospektivni pogled na kolendarsko nasljeđe ukazuje kako je u 19-om stoljeću bilo čak 19 kolendarskih blagdana (uoči Sv. Antuna, Sv. Ivana, Sv. Mihajla, Sv. Luke, Sv. Šimuna i Jude, Svih Svetih, Sv. Martina, Sv. Kate, Sv. Andrije, Sv. Frana Ksaverskog, Sv. Nikole, Sv. Lucije, Sv. Tome, materica, očića, uoči Božića, Sv. Stjepana, na Staru godinu, uoči Bogojavljenja). Umjetnička , pjesnička, kolenda nestaje u 20-om stoljeću, a ostaje folklorna tradicijska koja se njeguje i danas.

 

U zimskom ciklusu bile su intenzivnije kolende, dok je ljetni ciklus svetaca bio posve zapostavljen barem što se tiče kolendarske građe. Kolende su medij dobrih želja, a svakako su i vrlo važan dio nasljeđa koji je prisutan od srednjovjekovlja do danas. Predavačica zaključuje kako je kolende potrebno zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

 

Predavanje Jelene Obradović Mojaš organizirale su Dubrovačke knjižnice u okviru programa Dubrovačkog zimskog festivala. Obradović Mojaš autorica je knjige „Kolenda u Dubrovniku : tradicija kolendavanja od 13. do 21. stoljeća“ koja je objavljena ove godine.


NOVOSTI

Radionice mekih vještina

Informadur je u protekla dva tjedna vodio radionice na temu mekih vještina za učenike Obrtničke i tehničke škole.


Obavještenje - Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji - ljetno radno vrijeme


Ježeva kućica

Kazališna družina Kolarin će na radost mnogobrojne dječice ponovo odigrati "Ježevu kućicu"!


Predavanje: Demografske Promjene u Hrvatskoj

OMH u Dubrovniku i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organiziraju predavanje prof. dr.sc. Anđelka Akrapa ''Demografske promjene u Hrvatskoj''.


Oduševio još jedan Forum mladih!

U srijedu, 20.03.2019, održana je šesta radionica Foruma mladih pod nazivom Mladi Kantautori i Bendovi.