E-pripreme za ispit državne mature iz fizike – prijave u tijeku!

13-11-2020
E-pripreme za ispit državne mature iz fizike – prijave u tijeku!
Dubrovačke knjižnice uspostavile su mrežnu platformu udaljenog učenja priprema za državnu maturu iz fizike koje počinju od subote, 21. studenoga 2020. godine s početkom u 9 sati, a vodi ih fizičar Hrvoje Mesić.

Tečaj je besplatan i održava se putem neposredne komunikacije s predavačem, odnosno preko aplikacije za udaljeno učenje MS Teams. Naime, fizika je najčešće traženi izborni predmet na maturi, a “E-pripreme za ispit državne mature iz fizike“ kreću kako bi pripremile učenike za ono što ih čeka na maturi, a vježbat će se konkretni zadaci iz fizike koji se protežu kroz četverogodišnje školovanje.

 

Pozivaju se svi maturante i ostali zainteresirani da do četvrtka, 19. studenoga 2020. do 23:59 sati, pošalju prijavu na mail press.dkd@gmail.com nakon čega će im se poslati poveznica preko koje će sudjelovati u tečaju. Za sva pitanja Dubrovačke knjižnice stoje na raspolaganju.

 

Da bi se položila državna matura, po gimnazijskom programu moraju se položiti tri obvezna predmeta: hrvatski, matematika i strani jezik. Međutim, mnogi fakulteti traže da se uz tri obvezna položi još barem jedan izborni predmet, a to je najčešće fizika. Iako su dostupni brojni interaktivni kvizovi za samostalno rješavanje i provjeru znanja, ovaj tečaj održava se putem neposredne komunikacije s predavačem. Na ovaj način učenici se mogu uključiti u nastavu s mogućnošću postavljanja pitanja, dodatnih pojašnjenja, zahtijevati sporije izlaganje i pitati sve što ih zanima. Dobit će ne samo točna rješenja zadataka nego i način rješavanja s gradivom potrebnim da se do tih rješenja dođe.

 

Podsjetimo, Hrvoje Mesić vodio je dvije godine za redom (2018. i 2019.), petodnevnu manifestaciju „Dani fizike u Dubrovniku“ u okviru kojih su se održavale radionice s pokusima iz fizike za učenike dubrovačkih osnovnih škola pod nazivom „Ljepota fizike: Betinim stopama“. Manifestaciju su organizirale Dubrovačke knjižnice, kao idejni začetnici manifestacije ovoga tipa u Hrvatskoj, u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“.


NOVOSTI

Učini nešto dobro za okoliš, otkrij nova znanja i odleti u Bruxelles

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, člana Kluba zastupnika EPP-a, raspisao je natječaj koji omogućuje upravo to.


Natječaj za festival gifova GIFEST#9

Natječaj za regionalni festival animiranog gif-a - GIFEST#9 otvoren je do 28. svibnja ove godine.


Ždrijeb i početak turnira league of Legends

U petak 30. travnja se održao ždrijeb besplatnog online gaming turnira League of Legends.


Udruga za mlade Maro i Baro partner je u projektu "MI - jučer, danas, sutra".

Projektom „MI – jučer, danas, sutra“ želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije.