ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE

Autor: , 10-02-2021
ODRŽANA RADIONICA NA TEMU BLISKU MLADIMA – POREMEĆAJI PREHRANE
U Centru za mlade Dubrovnik, udruga Bonsai održala je u utorak, 9 veljače neformalnu edukaciju o temi koju su mladi detektirali – poremećaji prehrane.

Anoreksija nervoza i bulimija nervoza postaju sve zastupljenije u našem životu s procijenjenom prevalencijom od 45 000 oboljele osobe u Hrvatskoj . Kako razlikovati problem od poremećaja , prepoznati tercijarne i sekundarne faze, a kada se dolazi do primarne faze.  Zašto je bulimija svjesna dok se anoreksija najčešće nalazi u području nepriznavanja problema kod pogođene osobe unatoč  jasnim i čak opasnim znacima razlagala je Sara Kljajić mlada Dubrovkinja i studentica književnosti. Blaža , kao i jača pojavnost ove bolesti nikada ne nastaju samo od jednog čimbenika već  su  kombinacija utjecaja  bioloških, psiholoških , socijalnih i kulturnih, a na koji način konkretno kultura doprinosi  razmatralo se i kroz predstavu ideala muške i ženske ljepote, korzeta i podvezivanja stopala. U drugom dijelu ove trosatne edukacije kroz gestalt perspektivu i ciklus kontakta i kroz praktičan rad na „neprožvakanim“ uvjerenjima ili kako ih još zovemo introjektima, povlačila se paralela i sagledalo na koji način naši stavovi i odnos prema hrani ocrtavaju odnos prema životu. Jer bez hrane u konačnici i nema života. Završni dio usmjerio  se na prepoznavanje problema i poremećaja prehrane kao jednog možda ne nužno funkcionalnog ili eksplicitnog, ali svejedno poziva u pomoć te su se sudionicima uručile liste savjeta  za obitelji i prijatelje kao i kontakata stručne pomoći i podrške na području Dubrovnika, ali i šire.

Planiramo i dalje kreirati sadržaje sukladno Vašim prijedlozima dragi mladi sugrađani, stoga budite slobodni predložiti nam nešto što Vi držite važnim, a nemate priliku proučiti na ured.vcd@gmail.com  Za dva tjedna imamo temu dvoje polaznika a koja će se baviti odnosom prema jednoj marginaliziranoj skupini mladih.

 


NOVOSTI

Učini nešto dobro za okoliš, otkrij nova znanja i odleti u Bruxelles

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, člana Kluba zastupnika EPP-a, raspisao je natječaj koji omogućuje upravo to.


Natječaj za festival gifova GIFEST#9

Natječaj za regionalni festival animiranog gif-a - GIFEST#9 otvoren je do 28. svibnja ove godine.


Ždrijeb i početak turnira league of Legends

U petak 30. travnja se održao ždrijeb besplatnog online gaming turnira League of Legends.


Udruga za mlade Maro i Baro partner je u projektu "MI - jučer, danas, sutra".

Projektom „MI – jučer, danas, sutra“ želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije.