Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla

Autor: , 29-03-2021
Fotografirao: Sveučilište u Dubrovniku
Sveučilište u Dubrovniku dobilo svoj laboratorij za analizu uzoraka tla
Ministrica poljoprivrede obišla je Sveučilište u Dubrovniku te svojim dolaskom obilježila početak operativnog rada u objektima Zavoda za mediteranske kulture.
Sveučilište u Dubrovniku prošli je tjedan na pokušalištu Čibača Zavoda za mediteranske kulture ugostilo ministricu mr. sc. Mariju Vučković, glavnog tajnika ministarstva Šimu Mršića te suradnike, zamjenika župana Joška Cebala i ravnateljicu regionalne razvojne agencija DUNEA Melaniju Milić. 

Razlog posjeta bio je obilazak mrežarnika u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma, visoke kategorije, u kategoriji predbazni i bazni materijal. Financiran je kroz projekt MP Program podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj.

Kako stoji u službenoj objavi Sveučilišta, cilj je podići rasadničarsku proizvodnju agruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na višu razinu. Prošlotjednim je obilaskom označen početak operativnog rada u objektima jer su istodobno objekti dobili uporabnu dozvolu. 
– Trenutno se u mrežarnicima nalaze matična stabla različitih vrsta i sorata agruma koji se nalaze na sortnoj listi RH, proizvode se punim intezitetom i prisutne su u proizvodnim nasadima doline Neretve. U drugoj fazi projekta će se ići u introdukciju novih gospodarski interesantnih vrsta i sorata za područje DNŽ. – istaknuto je.
Na Zavodu je, također, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede upostavljen pedološki laboratorij te će svi oni koji se bave poljoprivredom i hortikulturom uzorke tla za analizu moći slati njima, unutar svoje Županije.

NOVOSTI

Učini nešto dobro za okoliš, otkrij nova znanja i odleti u Bruxelles

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, člana Kluba zastupnika EPP-a, raspisao je natječaj koji omogućuje upravo to.


Natječaj za festival gifova GIFEST#9

Natječaj za regionalni festival animiranog gif-a - GIFEST#9 otvoren je do 28. svibnja ove godine.


Ždrijeb i početak turnira league of Legends

U petak 30. travnja se održao ždrijeb besplatnog online gaming turnira League of Legends.


Udruga za mlade Maro i Baro partner je u projektu "MI - jučer, danas, sutra".

Projektom „MI – jučer, danas, sutra“ želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije.