APEL PLESNIH KLUBOVA - Dozvolite nam rad!

29-04-2021
APEL PLESNIH KLUBOVA - Dozvolite nam rad!
Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava 29.04., plesni klubovi iz Dubrovnika, njihovi članovi - plesači i roditelji mole dopuštenje za rad i povratak u dvorane!

Prije svega, dozvola za rad se moli zbog dobrobiti djece i mladih, a govorimo o preko 500 plesača i plesačica iz različitih plesnih klubova koji su gotovo bez rekreacije već više od godinu dana. Nadalje, postoji određeni broj djece koji se žele profesionalno baviti plesom, odlaziti na audicije i pohađati plesnu akademiju, a na ovaj nacin potpuno oduzimamo pravo i priliku pripreme za buduce zanimanje plesacima kojima je to cilj i san.

Ova situacija nepovoljno utječe na fizičko i psihičko stanje djece čega smo svjedoci iz prve ruke. Nije lako gledati kako djeca s kojom radimo cijeli život tonu u depresiju, dane provode gledajući u ekran! Ovakvo stanje ostavit će brojne negativne posljedice po njihovo zdravlje, a već smo svjedoci bilježenja ogromnog porasta anksioznosti i depresije djece i mladih u proteklih godinu dana.

Brojne su prednosti plesa koje pozitivno utječu na psihičko i fizičko stanje djece. Izdvajamo samo neke od njih:

 • bavljenje plesom osnažuje fizičke karakteristike tijela, razvija mentalne sposobnosti i povećava opseg emotivnih mogućnosti (posebno djece)
 • ples pojačava kognitivne sposobnosti, vještine i kreativnost
 • ples podiže dobro raspoloženje kroz podizanje razina endrofina. Tako pomaže pri liječenju stresa i depresije – dva najveća neprijatelja imuniteta. Ples također podiže samopouzdanje i samodisciplinu, stvara harmoniju između uma i tijela, te na taj način podiže i razinu kvalitete života.
 • plesači savladavaju balansiranje svojih tijela, čime se jačaju mišići stabilizatori, štite trbušni stup i leđa, i u konačnici preveniraju moguće ozljede u svakodnevnom životu.

Ples također pomaže pri koordinaciji i jača reflekse

 • ples poboljšava pamćenje kroz učenje koraka i plesnih rutina, stoga pruža odličnu vježbu mozgu. Najbolje od svega je to što, kroz povećavanje mentalnih vježbi plesom, um ostaje mlad, brz, spreman i otvoren.
 • ples pomaže pri kontroli lipida koji podižu razine dobrog kolesterola, a „spušta“ razine lošeg kolesterola.
 • ples je fenomenalan način za održavanje čovjeka mladim. Ples uvelike zaustavlja starenje – dobar je za srce, kardiovaskularni sustav i povećava kapacitet pluća.

Činjenica: napinjanje mišića te disanje plesača za vrijeme natjecanja jednaki su naporima biciklista, plivača te Olimpijaca koji trče na 800 m.

Smiješno je da se s ciljem 'zaštite' zdravlja zatvaraju ona mjesta koja se upravo bave očuvanjem istog, tim više što bi sve odrasle osobe i djeca trebali provoditi tjelesnu aktivnost za dobrobit i mentalno zdravlje pogotovo u eri korona virusa.

Nedostatak fizičke aktivnosti utječe na rano obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti, onesposobljenosti, smanjene kvalitete života, prerane smrti, poremećaja sna, apetita i prehrambenih navika, povećanje umora i razdražljivosti, smanjenje koncentracije i raspoloženja, a koje za posljedice imaju narušeno tjelesno i mentalno zdravlje. Nabrojeno su samo neke od posljedica.

Svakako smo svjesni važnosti borbe i protiv koronavirusa, međutim sport/rekreacije/škole nisu bila žarišta, a mi možemo održavati treninge pridržavajući se preporučenih epidemioloških mjera koje se odnose na ostala okupljanja:

 • Radi se u manjim grupama koje se međusobno ne mješaju i to su većinom djeca koja svakako idu skupa u školu ili se druže privatno
 • Plesati se može i BEZ kontakta – plesni klubovi u Dubrovniku ne podučavaju standardne ni latinsko-američke plesove u parovima nego moderne plesove za koji nije nužan kontakt
 • Pridržavajući se dezinficiranja i prozračivanja prostorija i itd.

Nadalje, plesni klubovi tj voditelji i treneri koji ionako ne rade za visoke plaće, kojima je ples poziv, a ne posao – sada su na koljenima i rubu egzistencije klubova.

Plesni klubovi su u godini dana radili samo 4 mjeseca od čega se trebaju platiti fiksni troškovi za 12 mjeseci, a mimoišle su nas sve potpore od državnih do gradskih. Treneri nisu dobili potpore za očuvanje radnih mjesta, kao ni potpore za plaćanje najma. Plesni klubovi ionako ne rade u srpnju i kolovozu, pa nam popuštanje mjera u tom periodu ne znači previše.

Ako se ovakva situacija nastavi prijeti nam svima zatvaranje što će u konačnici rezultirati time da će preko 500 djece i mladih iz različitih dubrovačkih klubova ostati bez svoje omiljene rekreacije, ljubavi, druge plesne obitelji, mjesta gdje sve svoje brige 'otpuste kroz ples'. Godine bavljenja plesom, brojna natjecanja i druženja, ostvareni rezultati, prepoznate koreografije, priznanja mogu pasti u zaborav ako do zatvaranja dođe.

Ovo nije apel samo voditelja i plesnih klubova i trenera, ovo je apel svih plesača i njihovih roditelja koji mole i vape za povratkom u dvorane – mjestom gdje se osjećaju sigurno!

Mi smo spremni i pripremljeni raditi u novim uvjetima pridržavajući se nužnih mjera, dajte nam priliku za rad.

PS DuPoint

PS Lazareti

PS Step'n Jazz

Studio Stage

PS 3V

Plesno rekrativna udruga Fortuna


NOVOSTI

Učini nešto dobro za okoliš, otkrij nova znanja i odleti u Bruxelles

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, člana Kluba zastupnika EPP-a, raspisao je natječaj koji omogućuje upravo to.


Natječaj za festival gifova GIFEST#9

Natječaj za regionalni festival animiranog gif-a - GIFEST#9 otvoren je do 28. svibnja ove godine.


Ždrijeb i početak turnira league of Legends

U petak 30. travnja se održao ždrijeb besplatnog online gaming turnira League of Legends.


Udruga za mlade Maro i Baro partner je u projektu "MI - jučer, danas, sutra".

Projektom „MI – jučer, danas, sutra“ želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije.