Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Autor: , 29-06-2021
Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu
Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.

Kako i sama govori, spojila je ugodno s korisnim te je svoje iskustvo studiranja u Sloveniji odlučila podijeliti sa svim budućim studentima koji razmišljaju o odlasku na studiji u inozemstvo.

 

Kako si se odlučila na cijelu priču? Što te je najviše potaknulo da kreneš studirati vani?

 

Najviše me je ustvari ples potaknuo da pođem studirati vani. Kao velika ljubiteljica plesa, dugo sam godina plesala u Plesnom studiju Lazareti, a u zadnje vrijeme plešem i za plesni Studio Stage. Sudjelovala sam na brojnim plesnim natjecanjima te sam imala priliku doći u doticaj s plesnim klubom Bolero koji je iz Slovenije i čijim plesačima sam se divila. Nakon kratkog istraživanja, shvatila sam kako Slovenija ustvari ima jako kvalitetnu plesnu scenu te sam odlučila spojiti ugodno s korisnim i u dogovoru s roditeljima sam upisala fakultet u Ljubljani.

Fakultetski sistem ne odstupa puno od hrvatskog što je uvelike olakšalo i meni, a i mojim roditeljima, koji su željeli da uz ples nastavim obrazovanje nakon godinu dana pauze od srednje škole. Upisom na fakultet sam prvi put „upoznala“ Sloveniju jer sam prije samo tranzicijski prolazila kroz tu državu, tako da mi je i to bilo jedno od novih iskustava.

 

Jesi li morala prije svog studija polagati neki ispit o poznavanju jezika?

 

Što se tiče slovenskog za neke druge smjerove/fakultete, potrebno je položiti ispit slovenskog jezika A1 razina, održava se tečaj u 9. mjesecu i nakon toga se polaže ispit. Što se tiče Filozofskog fakulteta, ako se studiraju jezici, kao što ja studiram talijanski i španjolski jezik, studij je pretežito na tim jezicima pa se ne traži od stranih studenata poznavanje slovenskog jezika. Od stranih državljana, koji žele upisati jezike, zahtijeva se i boduje  samo matura i  ocjene kroz cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje. S obzirom na to da sam ja kroz srednju školu učila španjolski jezik, a kroz osnovnu talijanski, ništa mi nije u potpunosti bilo strano te sam se brzo uklopila u taj studij jezika.

 

Kako ti je bilo na početku studija? Je li ti bilo teško uklopiti se u studentski život?

 

Bilo je malo stresno prije samog početka studija jer nisam imala sređen smještaj. Kada sam došla u Ljubljanu, prvih par dana sam bila smještena u hostelu, mislila sam kako je najbolje na licu mjesta tražiti smještaj te sam nakon sedam dana našla stan u kojem sam ostala sve do danas. Nakon što sam sredila smještaj, bilo mi je puno lakše te sam se i brzo naučila kretati po Ljubljani, a što se tiče fakulteta, moram priznati da je  bilo dosta izazovno na početku jer sam došla na fakultet gdje me nisu svi u potpunosti razumjeli, a ni i ja njih, a morala sam prikupiti materijale, skripte i sve što mi je potrebno za studiranje, tako da mogu sa sigurnošću reći da mi je to bio jedan od možda najvećih izazova s kojim sam se susrela u studentskom životu. Ali sve u svemu, možda mi je trebalo nekih mjesec dana dok se nisam u potpunosti prilagodila studentskom životu u Sloveniji.

 

Što ti se na studiju posebno dopada? Što bi preporučila prijatelju ili prijateljici, koji/a se želi prijaviti na studij u Sloveniji?

 

Pa moram priznati da su mi se najviše profesori svidjeli na fakultetu jer nas ne gledaju kao broj već kao da smo im dio obitelji. Znaju skoro sve o nama i interesiraju se za naše živote i naše neke planove i ciljeve te se osjećam kao da sam u srednjoj gdje su profesori bili upućeni u naše živote i gdje su pratili kako „dišemo“, tj. koliko dobro smo usvojili pojedino gradivo. To mogu potvrditi i na vlastitom primjeru gdje su svi profesori s fakulteta zapamtili da nisam iz Slovenije pa bi mi više izlazili ususret te bi mi po potrebi neke zadatke, koji su bili napisani na slovenskom, objasnili na engleskom ili bi mi dopustili da neke usmene ispite polažem na hrvatskom i čak bi me puštali da za praznike ostanem duže doma.

Zaista imam same riječi hvale za profesore i svim svojim prijateljima/ poznanicima bih svakako preporučila studiranje na Filozofskom fakultetu u Ljubljani jer je stvarno kvalitetan fakultet s profesionalnim profesorskim kadrom.

 

Kako si se snašla s jezikom, istina je da slovenski i hrvatski spadaju u istu jezičnu grupu, ali ipak postoje neke razlike, je li ti bilo zahtjevno?

 

S jezikom sam se poprilično dobro snašla, brzo se uči jer je sličan hrvatskom pa tako mogu izdvojiti jednu anegdotu sa svog sezonskog posla gdje sam imala priliku pričati sa Slovencima i dobila same pohvale. Obogatila sam dodatno opću kulturu, a i jezičnu, poznavanjem još jednog slavenskog jezika.

 

Je li ti polazilo za rukom uskladiti fakultetske obaveze s nekim svojim hobijima kao što je to ples?

 

S obzirom na to da je ples razlog zbog kojeg sam došla u Sloveniju, sebi nisam nikad dopuštala da izostanem s treninga pa bih ponekad padala s nogu jer sam znala imati predavanja na fakultetu cijeli dan te bih onda trčala na treninge, ali nikad mi nije ništa „patilo“ niti ples niti fakultet. Sve se stigne obaviti i uskladiti kad se čovjek malo bolje organizira. Jedine dvije obaveze koje imam su ples i fakultet tako da sam maksimalno skoncentrirana na to dvoje.

 

I za kraj, je li možda planiraš ostati tamo ili bi se ipak vratila u Hrvatsku?

 

Vraćam se definitivno! Koliko god da sam prije kao mala djevojčica govorila da želim živjeti u inozemstvu, jednom kad sam pošla na studij, shvatila sam kako mi ipak više paše naš mediteranski način života. Ne znam točno kad se vraćam, sve ovisi o plesu, u slučaju da mi se ponude plesne prilike u Sloveniji vjerojatno bih onda ostala neko vrijeme, ali sigurno se nekad vraćam u naš Grad! 

 

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.