Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Autor: , 21-09-2021
Fotografirao: UR Institut
Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica
Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade

Samostalnom BioArt izložbom “WOMBS” međunarodne umjetnice Margherite Pevere od 19. do 25. kolovoza svečano se održao Dubrovnik Postmodern izložbeni program. Umjetnicu je u Centru za mlade ugostila udruga UR Institut i izložba je dio Dubrovnik Postmodern projekta.

Prenosimo intervju s umjetnicom:

Možete li nam reći nešto o svojoj pozadini  i odakle potječe vaše zanimanje za biologiju i umjetnost?

Umjetnica sam koja radi u Njemačkoj, ali porijeklom sam iz Italije sa sjeverne obale  Jadrana i ujedno sam doktorandica u Finskoj pa su moj način rada, kao i pozadina, transdisciplinarni u smislu da radim s umjetničkim namjerama i biološkim ili znanstvenim metodama zajedno. Surađujem s umjetnicima, znanstvenicima i ljudima iz drugih disciplina. Neki moji radovi uključuju multimedijske elemente, a koristim i performanse. Moje zanimanje za biologiju ima dug put jer nisam školovana za znanstvenicu. Nemam formalnu obuku za ovo. Školovala sam se za humanističke znanosti. Studirala sam političke znanosti i umjetnost. Ali uvijek sam imala jak interes za ono što nazivamo prirodom. Kažem to tako jer mislim da je priroda ideja, a ne stvarnost. Također me zanima i ekologija. Naučila sam osnovne principe sama, ali i u prostorima za građansku znanost poput UR Instituta, te sam dalje nastavila samostalno dokumentirati i učiti. Tako sam naučila raditi u biološkom laboratoriju, a također i razmišljati o ekološkim pitanjima našeg vremena.

 

Odakle vam ideja i inspiracija za vaše umjetničko djelo WOMBS?

Opis WOMBS izložbe  možete vidjeti na web stranici UR Instituta, a inspiracija iza toga je odraz povezanosti ljudskih bića s okolinom. Ne samo što jedemo već i ono što izbacujemo, kemikalije od kojih smo sačinjeni, lijekovi koje uzimamo i slična razmišljanja poslužila su kao osnova za promatranje kako je moje tijelo radi seksualno i kako onda kontracepcija koju uzimam u ovoj fazi svog života može utjevati na okoliš.

 

Što biste rekli da su glavni predmeti u vašem umjetničkom radu?

Postoji nekoliko glavnih tema. Glavna tema mi je interakciji između tijela i okoline. Naravno, to nisu samo ljudska tijela već mogu biti i vodena tijela, životinjska tijela. Radila sam na temama spola, seksualnosti, nasilja, a sada radim na dugoročnom projektu o smrti.

 

Znači, ne bojite se tabu tema?

Ne, mislim da moramo govoriti o njima jer kad postoji tabu koji se ne rješava, to za nekoga postaje trauma. Umjesto toga, mislim da moramo izgraditi novi rječnik, nove ideje, nove koncepte kako bismo razgovarali o teškim stvarima. Moramo razgovarati o klimatskim promjenama jer će se to vjerojatno dogoditi kroz nekoliko sljedećih godina. Moramo razgovarati o smrti jer to utječe na sve. Ne samo ljudska smrt nego i drugih sustava ili drugih organizma itd. Moramo razgovarati o spolnosti i seksualnosti jer to je nešto što pripada svačijem iskustvu koje je različito. Moramo biti u stanju verbalizirati ili zamisliti te teme.

 

Kako ste kao iskusni bio-umjetnik odgovorili na krizu izazvanu COVID-19?

Hm. Pa, kriza COVID -19 utjecala je na mene kao i na sve druge. Izgubila sam prilike za posao, nisam putovala, dugo nisam mogla vidjeti svoju obitelj, imati druge društvene prilike pa mi je bilo teško kao i svima ostalima. Posebno za kulturni sektor nemogućnost rada bila je prilično izražena dugo vremena. Kao bio-umjetnica, videla sam krizu kako dolazi jer mi je iskustvo pružilo alate za čitanje složenih fenomena. Nisam virolog i nisam epidemiolog, ali vidjela  sam kako će virus putovati iz Azije u Europu jer živimo u povezanom svijetu. Osim toga, živim u Njemačkoj, ali radim u Finskoj, radim u biološkom laboratoriju, obitelj mi je u Italiji pa sam vrlo rano 2020. počela biti jako oprezna.  Prva odluka bila mi je reći roditeljima koji su u 70 -im da zaustave društveni život jer je prva osoba koja je umrla od Covid-a u Italiji bila starija osoba u njihovoj regiji. Kao prevenciju sam im rekla da mi je žao, ali ne možete vidjeti svoje prijatelje. Bilo im je jako teško razumjeti. Mogla sam predvidjeti te stvari. Ovakva praksa je vrsta znanja. Postoji znanje u bio-umjetničkoj zajednici, postoji znanje u umjetničkoj i znanstvenoj zajednici, postoji znanje u performans zajednici jer ti ljudi već dugi niz godina rade sa zagađenjem, granicama, životom, smrti. Tako da mogu vidjeti stvari jer sam radila na njima.

Tako da je moja reakcija kao umjetnice bila višestruka, ali i zbog svijesti o tome počela sam rano koristiti maske i dezinficijens prije nego što je to postalo obavezno. Napravila sam svoje dezinfekcijsko sredstvo prema protokolima WHO -a. tako da su to sve stvari koje proizlaze iz moje prakse i pokazuju mi ​​kako su važno znanje za današnji svijet.

 

Što je sljedeće za vas?

 

Sljedeće? ... Osim što radim kao samostalna umjetnica, imam i umjetničku skupinu pod nazivom Fronte Vacuo koju sam osnovala s Andreom Familari i Marcom Donnarummom. Radimo s izvedbenom tehnologijom, umjetnom inteligencijom i slično. Uglavnom u kazalištu, ali i šire.

Nakon ove rezidencije, imat ću gotovo dva tjedna proba s njima i našom proširenom grupom za naš novi rad koji će biti predstavljen sljedeće godine. Tada ću završiti svoju disertaciju koja se bavi temama ranjivosti u umjetnosti i kako se nositi s tom ranjivošću. Opet mislim da je to malo tabu tema. I nakon toga, nadam se da ću ovdje u Centru za mlade moći izložiti producirane radove s UR institutom, a zatim nadam se započeti istraživanje o projektu na temu smrti.

 

Margheritin rad je koproduciran od strane EMAP – European Media Art Platform i KONTEJNER- biro suvremene umjetničke prakse, uz suradnju s UR institutom, i podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Dubrovnik Postmodern izložbeni program UR Instituta bavi se postmodernom novomedijskom umjetnošću vezanom uz znanost, tehnologiju i ekologiju. Projekt je financiran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kuna, od kojih je 85 posto (393.021,60 kn) sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% (69.356,76 kn) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

 

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.